Dünya Emzirme Haftası Sempozyumu Ankara’da Gerçekleşti
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, yeni doğmuş bebeklerin emzirilmesinin önemini irdelemek ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla “Dünya Emzirme Haftası” sempozyumuna ev sahipliği yaptı.
Sempozyumda yapılan konuşmalar, yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerin oranının ilk 6 ayda düştüğünü ve bu oranların artırılması gerektiğini ortaya koydu.
Anne Sütü Oranı Üzerine Açıklamalar
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Türkiye’de yalnızca ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenen bebeklerin oranının yüzde 40,7 düzeyinde olduğunu belirtti. Okumuş, “Bu rakam, hedeflenen seviyenin altında kalıyor. İlk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi gerektiğinin topluma tam anlamıyla anlatılamadığını gösteriyor,” şeklinde ifadeler kullandı.
Her bir bebeğin, anne sütünden faydalanmasının hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Okumuş, “Anne adaylarının bilinçlendirilmesi, sağlık yöneticileri ve profesyonellerinin en önemli görevlerinden biridir. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek,” dedi.
Emzirme Oranlarındaki Gelişmeler
Okumuş, ayrıca 1991 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” çerçevesinde kat edilen önemli ilerlemelere dikkat çekti. “Doğumdan sonraki ilk 1 saatte emzirmeye başlama oranı 2008’de yüzde 39, 2018’de ise yüzde 71,3’e yükseldi. Bu, önemli bir gelişme. Ortanca emzirme süresi de 15,7 aydan 16,7 aya çıktı,” diye ekledi.
Okumuş, 2018 yılındaki Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre, yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerin oranının 2008’de yüzde 41,6 iken şimdi yüzde 40,7’ye düştüğünü belirterek, “Hala ulaşmamız gereken hedefe erişemedik,” ifadesini kullandı.
İleriye Dönük Emzirme Stratejileri
Anne sütünün bebeklerde hastalık ve ölümleri azaltan en önemli besin kaynağı olduğunu vurgulayan Okumuş, “Doğum sonrası en kısa sürede emzirmeye başlanmalı, ten tene temas sağlanmalıdır. İlk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenilmeli ve ek gıdaya geçiş sonrasında en az 24 ay daha emzirme devam etmelidir. Emzirme Stratejisi sağlık kuruluşlarında etkin bir şekilde uygulanmalıdır,” şeklinde uyarılarda bulundu.
Başhekim Özlem Moraloğlu, çevre bilincinin emzirme ile uyumunu vurgulayarak, “Dünya Emzirme Haftası’nda belirlenen tema rengi turkuazdır. Hedefimiz, bebeklerin sağlıklı büyümesini sağlarken annelerin sağlığını da korumak ve toplumu bilinçlendirmektir. 2025 Dünya Emzirme Haftası’nın teması ‘Emzirmeye öncelik verin: Sürdürülebilir destek sistemleri oluşturun’ olarak belirlenmiştir. Bu tema, sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve emzirmenin doğayla uyumunu öne çıkarmaktadır,” dedi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
DÜNYA EMZİRME HAFTASI SEMPOZYUMU, ANKARA BİLKENT ŞEHİR HASTANESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
DÜNYA EMZİRME HAFTASI SEMPOZYUMU, ANKARA BİLKENT ŞEHİR HASTANESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞINA KARA KUVVETLERİ KOMUTANI ORGENERAL SELÇUK BAYRAKTAROĞLU GETİRİLDİ.