Şırnak'ta yaşamı boyunca çeşitli işlerde çalışan Enver Külter, 2009-2010 yıllarında geçimini sağlamak amacıyla arıcılığa yöneldi. Başlangıçta elinde yalnızca 10 kovan olan Külter, azmiyle bu sayıyı 450‘ye çıkardı. Bugün, “Şırnak Yayla Balı” markasıyla ürettiği balı Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırıyor.

Başarıya Giden Yol

Külter, arıcılıkta kalitenin her şeyden önemli olduğunu vurguluyor. Üretimini yaptığı balın kalitesinin, bulunduğu coğrafyadan kaynaklandığını belirten Külter, Kato Dağı ve Kel Mehmet Dağları arasında yer alan bölgenin zengin florasının balın lezzetine katkı sağladığını ifade ediyor. “Fazla balda gözümüz yok, kalitede gözümüz var” diyen Külter, bu anlayışla üretimine devam ediyor.

Londra'daki Altın Ödül

Külter'in yıllar süren emekleri, Londra'da düzenlenen London International Honey Awards 2026‘da “Altın Kalite” ödülünü kazanmasıyla taçlandı. Bu ödül, Şırnak'ta üretilen balların doğal yapısının ve bölgenin zengin florasının bir sonucu olarak ortaya çıktı. Külter, ödül almanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu ve Şırnak'ın doğal zenginliklerinin dünya çapında ürünler yaratma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı