Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’dan Kolon Kanseri Araştırmasına Tebrik Mesajı

İstanbul’da yapılan kolon kanseri araştırması, Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın tebrikini aldı. Dr. Öğr. Üyesi Lütfiye Karcıoğlu Batur, Kiperin firmasının ürünlerinin kanser hücrelerini baskılayıp sağlıklı hücreleri desteklediğini vurgulayarak, çalışmalarına kararlılıkla devam edeceklerini belirtti.

İstanbul'da yapılan kolon kanseri araştırması, Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz

**İSTANBUL (İHA) – Bağırsak sağlığını ve kolon kanserini konu alan bir araştırma, Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’dan takdir aldı. Dr. Öğr. Üyesi Lutfiye Karcıoğlu Batur, “Kolon kanseri üzerine yaptığımız araştırmanın önemli bir bilim insanı tarafından onurlandırılması bizleri son derece sevindirdi. Araştırmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” şeklinde konuştu.**

**Araştırmanın Yayınlandığı Dergi**

2019 yılından bu yana bilim ve Ar-Ge yatırımlarına yönelen ilaç şirketi Kiperin’in “Kiperin Collagen” adlı ürününün bağırsak sağlığı ve kolon kanseri üzerindeki etkilerini inceleyen araştırma, İsviçre menşeli prestijli bilim dergisi ‘Current Issues in Molecular Biology’de yayımlandı. Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, sağlıklı bağırsak hücre gelişimi ve kolon kanser tedavisine ilişkin bulgular içeren bu araştırmayı yürüten ekibi tebrik etti. Araştırmacılardan Biruni Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Cüneyd Yavaş ve Dr. Öğr. Üyesi Lutfiye Karcıoğlu Batur, Kiperin’in Çift Hidrolize Kolojen peptitlerinin kolon kanseri hücrelerini nasıl baskıladığını ve sağlıklı hücrelere sağladığı olumlu etkileri ayrıntılı moleküler analizlerle desteklediklerini bildirdi. Ekip, şu anda hayvan hücreleri üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

**Kolon Kanseri Hücrelerine Etkisi**

Biruni Araştırma Merkezi’ndeki (B@MER) çalışmanın kanser hücrelerinin yayılmasını engellediğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Lutfiye Karcıoğlu Batur, “Araştırmamızda kolon kanseri hücreleri üzerinde baskılama etkisini gözlemledik, bununla birlikte sağlıklı kolon hücrelerinde de olumlu etki sağladığını belirledik. Daha sonra yaptığımız moleküler analizlerle bu bulgularımızı destekledik. Kiperin Çift Hidrolize Kolajen peptitlerinin, kanser hücreleri üzerinde baskılayıcı bir etkisi olduğunu ve sağlıklı hücrelerde büyümeyi desteklediğini ortaya koyduk. Şu an in vivo koşullarda hayvan hücreleri ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

**Tebrik Mesajını Alma Onuru**

Prof. Dr. Aziz Sancar’dan gelen tebrik mesajını aktararak, Dr. Öğr. Üyesi Karcıoğlu Batur, “Bu araştırma, Biruni Üniversitesi laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Öncelikle hücrelerimizle in vitro koşullarda Kiperin Çift Hidrolize Collagen ekledik ve sağlıklı hücrelerin çoğalmasını artırırken kolon kanseri hücrelerinin baskılandığını gözlemledik. Bu konuda moleküler analizler gerçekleştirdik. Nobel ödüllü Aziz Sancar hocamız, bizimle e-posta yoluyla iletişime geçip tebriklerini iletti. Böyle bir günden övgü almak bizleri son derece gururlandırdı ve araştırma konusundaki azmimizi daha da artırdı. Kendisine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

**Gelecek Hedefleri**

Dr. Öğr. Üyesi Cüneyd Yavaş ise “İnsan vücudunda hangi alanların öncelikli olduğunu belirleyerek çalışmalarımıza başladık. Kolon kanseri, dünya genelinde yaygınlaşan bir sorun. Bu bağlamda kanserli kolon hücreleri ile sağlıklı hücrelerin takviye edici gıdalardan ne şekilde etkilenebileceğine yönelik bu çalışmayı hayata geçirdik. Araştırmamız, takviye edici gıdanın kanserli hücreleri baskılayarak sağlıklı hücrelerde olumlu etkiler yarattığını gösterdi. Nobel ödülüne sahip Prof. Aziz Sancar’dan gelen tebrik mesajı, motivasyonumuzu artırdı ve araştırmalarımızı hızla sürdüreceğiz” dedi.