Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Kuru Kayısı İhracatında 377 Milyon Dolar Gelir Elde Edildiğini Açıkladı

    Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2024-2025 sezonunda 74 bin 774 ton kuru kayısı ihracatı yapıldığını ve 377 milyon 371 bin dolar gelir elde ettiklerini açıkladı. İklim zorluklarına rağmen, Malatya’nın kayısısı dünya pazarında önemli bir yere sahip.

    Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2024-2025 sezonunda 74 bin

    Malatya Ticaret Borsası’nın başkanı Ramazan Özcan, 1 Ağustos 2024 tarihinden 31 Temmuz 2025 tarihine kadar devam eden sezonda elde edilen kuru kayısı ihracat rakamlarını açıkladı. Özcan’a göre, toplamda 74 bin 774 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildi ve bu ihracat sürecinden 377 milyon 371 bin dolar gelir elde edildi.

    İhracat Verileri Paylaşıldı

    Özcan, Basın toplantısında Temmuz ayı ve yeni sezon kısımda gelen kayısı ihracatının verilerini kamuoyuyla paylaştı. Kuru kayısı ihracatının güçlü bir şekilde devam ettiğini belirten Özcan, bu yıl 150 yıldır görülmemiş bir zirai don olayıyla karşılaştıklarını ancak buna rağmen süreci başarıyla yönettiklerini vurguladı.

    Özcan, “Malatya’dan dünyanın dört bir yanına yaptığımız kuru kayısı ihracatı verilerini duyuruyoruz. Temmuz ayında 2 bin 820 ton kuru kayısı ihraç ederek, 21 milyon 343 bin dolarlık bir gelir elde ettik. Önceki yılın Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında bu rakamda düşüş yaşandı; ancak bu da yaşadığımız zirai donun etkileri göz önüne alındığında makul bir durum” ifadesinde bulundu.

    Hedefler Revize Edildi

    Sezon genelindeki ihracat miktarının 74 bin 774 ton olduğuna dikkat çeken Özcan, “Toplamda 377 milyon 371 bin dolarlık bir gelir elde ettik. Eğer Nisan ayında yaşadığımız zirai don olmasaydı, 100 bin tonluk hedefimize ulaşabilirdik. Ancak doğanın bu olayı hedeflerimizi saptırdı. 2024 sezonunda ise 66 bin 718 ton ihracat ve 398 milyon dolarlık gelir sağladık. 2025 sezonunda ise bu miktarı yaklaşık 8 bin ton artırmış olduk” şeklinde konuştu.

    Malatya’nın Kuru Meyve Yüzdesi

    Malatya’nın kuru meyve ihracatındaki stratejik önemine vurgu yapan Özcan, “Malatya ve kayısı, Türkiye’nin toplam kuru meyve ihracatının 2 milyar dolarlık kısmının yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Bu bağlamda Malatya’nın ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz” dedi.

    Özcan, ihracat yapılan ülkeler hakkında da bilgi vererek, “ABD hâlâ en büyük alıcılarımız arasında. Ayrıca, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri de Malatya kayısısına büyük talep gösteriyor. Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesi sayesinde, bu pazarlardaki kalite standartlarını korumaya devam ediyoruz. Yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapmaktayız” dedi.

    Zirai donun olumsuz etkilerine rağmen karamsar bir tablo oluşturulmaması gerektiğini dile getiren Özcan, “2025 mahsulünü iklim değişikliğine feda etmiş olabiliriz, ancak bu gelecekte de böyle olacağı anlamına gelmez. 2026 mahsulüyle pazar kayıplarını telafi etme gücüne sahibiz. Malatya kayısısı, kalitesiyle dünya genelinde kendini kanıtlayan bir üründür. Bu tecrübeyle daha sıkı önlemler alarak ilerlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı