Adana’nın Kozan İlçesinde Hurma Üretimi Yeniden Canlanıyor
Adana’nın Kozan ilçesinde yer alan 120 haneli Minnetli köyü, hurma üretimiyle hem aile ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Köyde, her yaştan bireyler imece usulü çalışarak, cennet hurması hasadı ve kurutma işlemlerini gerçekleştiriyor. Bu süreç, mahalleyi adeta bir açık hava fabrikasına dönüştürüyor.
Kozan’ın Önemi: Hurma Üretiminin Yüzde 20’si Buradan Geliyor
Türkiye’nin yaş cennet hurması üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini ve kuru hurma üretiminin ise yüzde 50’sini üstlenen Kozan’ın Minnetli Mahallesi, üretim alanında önemli bir merkez haline geldi. İki yıl önceki 5.4 büyüklüğündeki depremin etkilerini ve büyük orman yangını sonrası yaşanan zorlukları geride bırakan mahalle, devletin desteği ve yerel dayanışma ile yeniden üretimle öncü konumda bulunuyor. Bu yıl don olayları nedeniyle Trabzon hurması rekoltesinde azalma yaşansa da mahallede yaklaşık 5 bin ton yaş hurma üretildi.
Geleneksel Yöntemlerle Hurma Hasadı
Hurma hasadı ve kurutma işlemleri, köydeki ata geleneklerine bağlı olarak imece usulü yürütülmekte. Mahalledeki evlerin damları hurma kurutma alanına dönüşmüş durumda ve tüm sakinler bu süreçte birlik içerisinde çalışıyor. Uzun yıllar bu işi yapan mahalle sakinlerinden Havvane Uzun, “Zevkli bir uğraş. Yılda bir kez, yaklaşık 20 gün boyunca bu işin başındayız,” diye belirtiyor.
Yöre halkından Şevket Uzun, “Köyümüz için harika bir gelir kaynağı oldu. Geçmişte gelir kaynağımız yoktu, ancak şimdi çok güzel bir kapı açıldı,” şeklinde düşüncelerini ifade ediyor.
Üretim İle Geleceğe Umut
Minnetli Mahallesi Muhtarı İzzet İnce, 500 rakımlı bölgede yoğun hurma üretimi yapıldığını belirtiyor. “Halkımız, pandemi, orman yangını ve deprem sonrası hayata bağlı ve mücadeleci. Artık hurmamızı işleyerek pazara sunuyoruz. Taze hurmanın kilogram fiyatı 30-35 TL, işlenmişinin ise 400-500 TL arasında değişiyor,” diyen İnce, köydeki tüm hanelerin üretime katkıda bulunduğunu vurguluyor.
Hasat döneminde çalışan Gülay İnce de, “Köyümüzün kalkınmasına katkı sağlamak için komşularımızla birlikte çalışıyoruz. Hurma, köyümüz için büyük bir gelir kaynağı. Bu yıl geçen yıla göre az bir üretim olsa da, yine de umudumuz yüksek,” diyerek üretimin önemini aktarıyor.
ADANA’NIN KOZAN İLÇESİNE BAĞLI, CENNET HURMASI ÜRETİMİNDE ÖNCÜ KONUMDA BULUNAN 120 HANELİ MİNNETLİ MAHALLESİ’NDE HERKES ÜRETİME KATILARAK ÜLKE VE EV EKONOMİSİNE KATKI SUNUYOR.
GÜLAY İNCE
HER EV HURMA KURUTMA TESİSİ
İMECE USULU CENNET HURMALARI MAHALLEDE TOPLANIP SOYULUYOR
İMECE USULU CENNET HURMALARI MAHALLEDE TOPLANIP SOYULUYOR







