Hitit Üniversitesi, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Din ve Coğrafya Sempozyumu ile akademik dünyayı bir araya getiriyor. ‘Coğrafya ve İslam Bilimleri' başlığı altında gerçekleştirilen sempozyumda, iki gün boyunca 13 oturumda toplam 60 bildiri sunulacak. Sempozyum, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenleniyor.
Sempozyumun Önemi ve Amaçları
Sempozyumun açılışında konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çolak, coğrafyanın insanların düşünce dünyası, kültürü ve toplumsal ilişkileri üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Çolak, İslam düşüncesinin farklı coğrafyalarda nasıl şekillendiğini ve bu süreçte coğrafyanın rolünü irdeleyerek, ‘din ve coğrafya' ilişkisini ele almanın önemini belirtti. Bu tür etkinliklerin, bilim insanlarını bir araya getirerek İslam ilim ve düşünce tarihine yeni bakış açıları kazandırmayı amaçladığını ifade etti.
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bulut ise sempozyumun dört yıldır düzenlendiğini ve bu yılki etkinliğin İslam bilimlerine odaklandığını aktardı. Bulut, etkinlikte dini düşüncenin yerel ihtiyaçlarla nasıl etkileşimde bulunduğunu ve bu dinamiklerin nasıl geliştiğini tartışacaklarını belirtti.

Sempozyumda, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hacı Yunus Apaydın tarafından ‘Dinin Ufku, Şeriatın Amacı, Fıkhın İşlevi ve İslam'ın Renkleri' başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Etkinliğin, İslam bilimleri alanında yeni perspektifler sunması bekleniyor.

Sempozyum, farklı disiplinlerden bilim insanlarını bir araya getirerek, ortak düşünce zeminleri oluşturma vizyonunu taşıyor ve bu anlamda Türkiye'deki akademik tartışmalara katkı sağlıyor.





