Finansal İstikrar Komitesi (FİK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında, piyasalardaki son gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Borsa İstanbul'un ve sermaye piyasalarımızın işleyişine ilişkin temel veya yapısal bir risk bulunmamaktadır” ifadesine yer verildi. Komite, Türkiye ekonomisinin şoklara karşı dirençli olduğuna dikkat çekerek, finansal sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli adımların eşgüdüm içinde atılacağını vurguladı.
Piyasalardaki Hareketlilik Nedenleri
Açıklamada, piyasalardaki hareketliliğin, sınırlı sayıdaki portföy yönetim şirketlerinin bazı fonlarında yaşanan kredi ve likidite sorunlarından kaynaklandığı belirtildi. Bu sorunların geçici ve yönetilebilir olduğu ifade edildi. Ayrıca, Komite, finansal istikrarın korunması amacıyla alınabilecek tedbirlerin değerlendirileceğini ve ilgili kurumların gerekli önlemleri hızla hayata geçireceğini duyurdu. Alınacak tedbirlerin, öncelikle likidite sıkışıklığını gidermeye yönelik olacağı kaydedildi.
Kamuoyuna Çağrı
Bakanlık, piyasa bozucu eylemlerde bulunduğu tespit edilenlere karşı düzenleyici ve denetleyici kurumların yetkilerini kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini bildirdi. Ayrıca, halktan yalnızca resmi kaynaklardan gelen açıklamaları dikkate almaları istendi. Komite, gelişmeleri yakından takip edeceğini ve kamuoyunu düzenli olarak bilgilendireceğini belirtti.
Bu açıklamalar, piyasalardaki güvenin sürdürülmesi ve makrofinansal istikrarın sağlanması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.





