Dumansız Türkiye İçin Başlatılan Kampanya, Sağlık Bakanlığı Tarafından Desteklendi

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, Dumansız Türkiye Kampanyası’nın önemini vurgulayarak, ülke genelinde sigara kullanımını azaltmak için denetimlerin artırılacağını ve bireysel ceza uygulanacağını belirtti. Sigarayı bırakmayı isteyen vatandaşlar için 700 poliklinik açıldı; yıl sonunda bu sayının 1000’e ulaşması hedefleniyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, Dumansız

Halk Sağlığı Genel Müdürü’nden Dumansız Türkiye Vurgusu

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, “İstiyoruz ki dumansız bir Türkiye olsun. Ülkemizin tertemiz havası, dumansız bir şekilde o temizliğini ve kalitesini korumuş olsun” diyerek, ‘Dumansız Türkiye Kampanyası’ hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Dumansız Türkiye Kampanyası

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Dumansız Türkiye Kampanyası’ ve sağlık alanına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen kanun ile sigara kullanımını azaltmaya yönelik çeşitli uygulamalar hayata geçirildi. Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, kampanyanın amacı ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bireysel Cezalar Uygulanacak

Müdür Demirkol, tütünle mücadelede kararlılıklarını sürdürdüklerini belirtti. Kampanyanın, Cumhurbaşkanı liderliğinde büyük bir adım olduğunu söyleyen Demirkol, “2025 yılı içerisinde çapraz denetimlerde 4 bine yakın cezai müeyyide uygulandı. Bu denetimde içen bireylere de ceza uygulanacağını tekrar hatırlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Kapalı alanlarda sigara içmenin önüne geçmek amacıyla Emniyet Müdürlüğü ve kolluk kuvvetleri ile yürütülen denetimlerin süreceği bildirildi.

Vatandaşın Sigarayı Bırakma İsteği

Demirkol, kampanyanın Türkiye genelinde 81 ilde aktif olarak yürütüldüğünü vurguladı. “İdeal kilonu öğren ve sağlıklı yaşa” uygulaması çerçevesinde 10 milyona yakın vatandaşın boy ve kilosunun ölçüldüğünü ifade eden Demirkol, “Yüzde 85 oranında sigara bırakma polikliniğine başvuru arttı. Bu, vatandaşımızın sigarayı bırakmayı istediğini gösteriyor” dedi.

Sigara, Önlenebilir Ölüm Nedenleri Arasında

Sigaranın her yıl 8 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu belirten Demirkol, Türkiye’de ise her yıl 100 bine yakın vatandaşın sigara ve bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğini söyledi. Demirkol, denetimlerin yalnızca sigara içimiyle sınırlı kalmayıp, elektronik sigara ve puf gibi yasaklı ürünlerin de takip edileceğini açıkladı. “Dumansız bir Türkiye” hedeflerine ulaşabileceklerini umduklarını belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı