Türkiye-Kamboçya Sağlık ve Ticaret İş Birliği Gelişmeleri
Türkiye ile Kamboçya arasında sağlık ve ticaret alanlarında stratejik iş birliği adımları atılıyor. Sağlık Turizmi Konfederasyonu (SATKOF) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay ve beraberindeki heyet, 21 Temmuz 2025 tarihinde Kamboçya Krallığı’nın Ankara Büyükelçisi Ekselansları Sok Chea’nın davetlisi olarak Kamboçya Büyükelçiliği’ni ziyaret etti.
Sağlık Alanında İkili İş Birliği Gözden Geçirildi
Ziyaret kapsamında iki ülke arasında sağlık turizmi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, sağlık yatırımları ve nitelikli insan kaynağı gibi stratejik alanlarda iş birliğinin geliştirilmesine yönelik kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu. Prof. Dr. Aysun Bay, Türkiye’nin sağlık altyapısı, dijital sağlık çözümleri ve medikal teknoloji alanındaki kapasitesi ile sağlık turizmindeki küresel başarısı hakkında bilgi verirken, SATKOF’un ulusal ve uluslararası düzeyde yürüttüğü projeleri katılımcılara sundu.
İki Ülke Arasında Ekonomik İlişkiler Güçleniyor
Gerçekleştirilen görüşme, iki ülke arasında sürdürülebilir sağlık turizmi iş birliklerinin geliştirilmesi, karşılıklı delegasyon ziyaretlerinin düzenlenmesi ve ortak eğitim programlarının planlanması yönünde olumlu sonuçlandı. Toplantıda ayrıca Türkiye ile Kamboçya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde yaşanan gelişmelere de dikkat çekildi. Özellikle iki ülke arasındaki ticaret hacmindeki artış ve karşılıklı turist sayısındaki yükseliş memnuniyetle karşılandı. Bu kapsamda, Aralık 2025’te başlatılması planlanan İstanbul-Phnom Penh direkt uçuşunun ticaret, turizm ve halklar arası etkileşimi artıracağı vurgulandı.
Kamboçya’nın Yatırım Fırsatları ve Avantajları
Kamboçya Büyükelçisi Ekselansları Sok Chea, Türk iş insanlarını ve yatırımcılarını Kamboçya’daki fırsatları değerlendirmeye davet ederek, ülkenin sunduğu çeşitli ticaret avantajlarını şöyle sıraladı: 679 milyonluk ASYA pazarı, ASYA+1 ticaret anlaşmaları, 2,2 milyar kişilik Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, Kamboçya-Çin İkili Serbest Ticaret Anlaşması, Kamboçya-Güney Kore İkili Serbest Ticaret Anlaşması, Kamboçya-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması.
Türk Firmalarına Destek Mesajı
Büyükelçilik yetkilileri, Türk firmalarının Kamboçya’da yatırım yapmaları, şirket kurmaları ve iş faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli bakanlıklar ve kurumlarla koordinasyon sağlamaya hazır olduklarını ifade etti. SATKOF Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay, Türkiye’nin sağlık alanındaki bilgi birikimi ve tecrübesini dost Kamboçya ile paylaşmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, kurulacak sağlık köprülerinin her iki ülke adına kalıcı ve verimli iş birliklerine dönüşmesini temenni ettiklerini söyledi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
TÜRKİYE İLE KAMBOÇYA ARASINDA SAĞLIK VE TİCARETTE STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ
BİLECİK’TE ORMAN YANGINI SONRASI BORCAK KÖYÜNÜ ALEVLER SARARKEN, KÖYLÜLER TANKER, TRAKTÖR VE SU YARDIMI İSTEDİ
ESKİŞEHİR’DE BAŞLAYAN ORMAN YANGINI DEVAM EDERKEN, YANGININ AFYONKARAHİSAR’A SIÇRAMASINA KARŞI GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI.
ESKİŞEHİR’DE BAŞLAYAN ORMAN YANGINI DEVAM EDERKEN, YANGININ AFYONKARAHİSAR’A SIÇRAMASINA KARŞI GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI.
ESKİŞEHİR’DE BAŞLAYAN ORMAN YANGINI DEVAM EDERKEN, YANGININ AFYONKARAHİSAR’A SIÇRAMASINA KARŞI GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI.
ESKİŞEHİR’DE BAŞLAYAN ORMAN YANGINI DEVAM EDERKEN, YANGININ AFYONKARAHİSAR’A SIÇRAMASINA KARŞI GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI.