Denizli’de Felçli Kadının Akciğerindeki Mısır Tanesi, Beş Ay Sonra Tespit Edildi

Denizli’de 78 yaşındaki felçli kadın, 5 ay önce yediği pizzadaki mısır tanelerinin nefes borusuna kaçması sonucu akciğer enfeksiyonu yaşadı. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan bronkoskopi ile tanesi başarıyla çıkarıldı. Tedavi sürecinde yaşanan bu durum, hastaların gıda alımında dikkatli olmaları gerektiğini ortaya koydu.

Denizli'de 78 yaşındaki felçli kadın, 5 ay önce yediği pizzadaki

Denizli’de Felçli Hastanın Nefes Borusunda Mısır Tanesi Bulundu

Denizli’de 78 yaşındaki felçli hastanın nefes borusuna kaçan mısır tanesi 5 ay sonra ortaya çıktı. Akciğerine enfeksiyonu şikayetlerinin tekrarlamasıyla ortaya çıkan olayda, yaşlı kadının sağ akciğerinin tamamen kapalı olduğu anlaşıldı.

Yaşlı Kadın Sık Sık Hastaneye Gidiyordu

Denizli’de yaşayan ve emekli öğretmen olan 78 yaşındaki felçli kadın, son zamanlarda sık sık akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastaneye gidiyordu. 1 ay önce gittiği hastanede bronkoskopi yapılmasına rağmen sorun saptanmadığı öğrenildi. Yaşlı kadının son gittiği hastanede sağ akciğerinin tamamen kapandığının tespit edilmesi üzerine Pamukkale Üniversitesi Hastanesine başvuruldu. PAÜ Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur tarafından yapılan tetkiklerde sağ akciğere giden hava yolunun bütünüyle kapalı olduğu görüldü.

Acil Bronkoskopi Uygulandı

Hastaya acil bronkoskopi planlanıp hemen işlemi gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Altınışık Ergur, “Fleksibl (esnek, eğilip bükülebilir) bronkoskop ile hava yolları incelenirken çok yoğun ve koyu sekresyon olduğu, bunun iyice temizlenmesi sonucunda ancak hava yollarının incelenebileceği görüldü. Aspiratör (içerideki salgıları emmeye yarayan bir cihaz) sayesinde hava yollarına steril sıvı verilip emilerek bu temizlik yapıldı. Sonrasında sağ akciğere giden hava yolunda sarı bir nesne olduğu görüldü. Bu hâliyle yabancı cisim olduğu anlaşıldığı gibi bunun mısır tanesine benzerliği de açıktı.” diye belirtti.

Cisim Çıkartıldı ve Geçmişe Dönük İnceleme Yapıldı

Yabancı cismi çıkarma işleminin genel anestezi altında rijit bronkoskop ile yapılmak üzere planlanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Altınışık Ergur, “Ancak, genel anestezi altındaki bir işlem için hastanın genel durumu bozuk olduğundan, özellikle ek hastalıkları ve enfeksiyon varlığıyla işlem riski artacağından hastadaki cismin fark edildiği sırada çıkarılmasına şans vermek daha uygun görüldü.” dedi.

Mısır Tanesinin Kaynağı Belirlendi

İşlem sonrasında hasta yakınına mısır tanesi açısından tıbbi öykü yeniden sorulduğunda, hastanın beş ay önce yediği pizzanın üzerinde mısır taneleri olduğu öğrenildi. Prof. Dr. Altınışık Ergur, “Düşkün hastalar taneli gıdalar yerken, bu durumun fark edilmeden de gelişebileceğini göstermesi açısından önemli olan bu tablo, hastaların bir dedektif titizliği ile değerlendirilmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yabancı Cisimlerin Hava Yoluna Kaçması

Hava yoluna yabancı cisimlerin kaçmasının ani ve beklenmedik kazalar sonucu ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur, “Normalde yemek borusu ile soluk borusu arasında yer alan epiglot adlı kapak, gıdaların yanlışlıkla hava yollarına kaçmasını önler. Ancak gülme, konuşma gibi durumlarda ya da yatar pozisyonda beslenen bakım hastalarında bu koruyucu mekanizma devre dışı kalabilir.” şeklinde konuştu.

Heimlich Manevrası ve Müdahale Gerekliliği

Cisimlerin hava yollarına kaçması durumunda öksürük refleksi devreye girdiğini belirten Ergur, “Öksürükle cisim dışarı atılamazsa, bronkoskopi ile müdahale gerekir. Bu işlem genellikle genel anestezi altında rijit bronkoskop adı verilen metal bir tüple gerçekleştirilir.” diye ekledi.

Sonuçlar ve Önemli Uyarılar

Prof. Dr. Altınışık Ergur, eğer yabancı cisim çıkarılmazsa akciğerde hava giriş çıkışının durması sonucu sönme (atelektazi) ve dirençli enfeksiyonlar gelişebileceğini, bunun da kalıcı akciğer hasarına yol açabileceğini vurguladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı