Artaş Holding, 30. Yılını ‘Hafıza, Deneyim, Vizyon’ Temasıyla Kutladı
Artaş Holding, perakende sektöründeki 30’uncu yılını kutlamak amacıyla düzenlediği özel etkinlikte, “Hafıza, Deneyim, Vizyon” temasıyla geçmişi ve günümüzü ele alarak gelecek vizyonunu paylaştı.
Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul ve perakende yatırım şirketi Artaş Holding, 30 yıllık geçmişini İstanbul’da gerçekleştirilen bir organizasyonla kutladı. 1995 yılında Carousel Alışveriş Merkezi ile başlayan serüveni, Türkiye’nin en prestijli AVM’leri ile devam eden şirket, iş, ekonomi ve perakende dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi. Etkinlikte, sektördeki geçmiş, günümüz ve gelecek hakkında dikkate değer yorumlar yapıldı.
Süleyman Çetinsaya, etkinlikteki konuşmasında, “Carousel projemize 1993’te başladık. 21 ay içerisinde 76 bin metrekarelik alanı tamamlamamız gerekiyordu fakat pazarlama desteğine ihtiyaç duydum. 1995 yılı Eylül ayında açılışımızı gerçekleştirmek zorundaydık; o dönem mağaza doluluk oranımız yüzde 20 civarındaydı. Ancak açıldıktan sonraki süreçte, ziyaretçi akını ile AVM hızla dolmaya başladı. Carousel’e aylık olarak 1,5 milyon insan giriş yaptı ve yılda 15 milyonun üzerinde bir ziyaretçi sayısına ulaştık.” diyerek AVM’nin kuruluş sürecini ve başarıya giden yolu anlattı.
“Bundan sonraki hedefimiz, yeni alışveriş merkezi inşa etmek yerine mevcut yapıları yenileyerek geliştirmekte.” diyen Çetinsaya, ayrıca sektöre çağrıda bulunarak, “450 bin metrekare kiralanabilir alanımız mevcut, kendi şirketlerimiz ve ortaklarımızla işbirliklerimiz devam ediyor. Bizimle hisse senedi alırsanız, borsa dalgalanmalarına takılmayın. Bunu bir kira geliri olarak düşünün.” dedi.
Tüketici Alışkanlıkları Değişiyor
Etkinlikte sunum yapan Ekonomist ve Stratejist Fatih Keresteci, “Hızla değişen dünyamız karşısında bizlerin de adaptasyon sağlaması gerekiyor. Sanayideki son zamanlarda gözlemlenen yavaşlama, sektörün yeniden dengelenmesine işaret ediyor. Bu süreçte bazı zorluklarla karşılaşsak da, aynı zamanda önemli fırsatlar da doğuyor.” ifadelerini belirtti. Enflasyonun dalgalı seyri hakkında görüşlerini paylaşan Keresteci, “Kriz kelimesini kullanmak pek doğru değil; tüketici davranışlarındaki değişim, bizlere yeni yollar açacak.” dedi ve 2026’nın ikinci yarısını sanayi açısından toparlanma dönemi olarak öngördüğünü vurguladı.
Etkinlikte, perakende sektörünün geleceği, yeni tüketici trendleri ve stratejileri yoğun bir ilgi ile tartışıldı. Artaş Holding’in 30’uncu yıla özel düzenlediği bu buluşma, hem geçmişin hatırlanmasına hem de geleceğe yönelik yol haritalarının çizilmesine olanak tanıdı.
Kariyerine babasının desteği ile başlayan Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “1982’de bana devredilen Artaş Şirketi ile kariyerime başladım. İlk ticari hamlem, Beyazıt’taki Azak Sineması’nın kat karşılığı alınmasıydı. Daha sonra hızla büyüdük ve 1993’te Bakırköy’deki eski yağ fabrikası arsasını edinerek, 76 bin metrekarelik Carousel projesi ile yeni bir dönemin kapılarını araladık.” diyerek geçmişteki başarısı ve hedefleri hakkında bilgiler verdi. Çetinsaya, “45 yaşımda 45 bin konut üretmiştim; 50 yaşımda bu sayıyı 50 bine çıkarmayı amaçlıyorum.” diyerek geleceğe dair hedeflerini sıraladı.
İş Birlikleri ve Sektör İlişkileri Önem Taşıyor
Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, babasının hastalığı nedeniyle iş hayatına aktif olarak girmeye başladığını, ailesinin bazı çekincelerine rağmen cesur kararlar alarak sürekli daha yükseği hedeflediğini vurguladı. Ayrıca, perakende sektörünün sürdürülebilir büyümesi için AVM sahipleri ile şirketlerin işbirliğini güçlendirmelerinin elzem olduğunu ifade etti.
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, markalarının yurt dışında ulaştığı başarılara dikkat çekerek, “2009 yılında Romanya’da açtığımız ilk mağaza ile yola çıktık. Bugün yurt içinde 750-800 ve uluslararası alanda 1000’e yakın mağaza ile 59 ülkede faaliyet gösteriyoruz. 24 ülkede sektör lideri konumundayız.” dedi. Ayrıca, AVM’lerin sosyal alışveriş alanları haline geldiğine ve yarattıkları istihdam imkanlarına dikkat çekti. Küçük, “Ekonomik zorluklar içinde en iyimizi yapmaya devam etmeye odaklanmalıyız.” ifadelerini kullandı.