Gaziantep’in Antep Fıstığı Hasadı Tamamlandı
Gaziantep, Antep fıstığı üretiminde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. Ülkemizin bu önemli geçim kaynağı olan Antep fıstığında hasat dönemi sona erdi. Bu yıl, zirai don ve kuraklık gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle rekoltede yaşanan düşüş, ithalat izninin verilmesine yol açarak satışları olumsuz etkiledi.
Fıstık Fiyatlarında Ciddi Artış Yaşandı
Havaların kuruması ve don olaylarının etkisiyle, “yeşil altın” olarak bilinen Antep fıstığındaki rekolte %80 oranında azaldı. Fıstık fiyatları, başta baklava olmak üzere birçok türde kullanılan boz iç fıstığında ciddi şekilde yükselerek yaklaşık %100 zamlandı. Gaziantep’te fıstık ticareti yapanlar, fıstık fiyatlarındaki bu artışın ardından Ticaret Bakanlığı’nın devreye girmesini sağladı.
Ticaret Bakanlığı’nın İthalat Kararı
Yaşanan fiyat artışlarının ardından, Ticaret Bakanlığı fıstık için geçici ithalat izni verdi. ABD, İran ve Suriye’den yapılacak ithalat, bazı fıstık üreticileri ve tüccarları tarafından hoş karşılanmazken, baklavacılar bu kararı memnuniyetle karşıladı. İthalat izni, piyasa dinamiklerinde değişiklikler yaratarak fıstık fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi.
İthalat İzni Satışları Düşürdü
Geçici ithalat izniyle birlikte, Antep fıstığı fiyatlarında ve satışlarındaki düşüş gözlemlendi. Gaziantep’te depolarda yer alan, geçmiş yıllara ait fıstıkların da etkisiyle, şu an mevcut olan fıstıklar pazara az miktarda sunulabilmekte. Fıstık fiyatlarının artmasının ardından ithalat izninin getirilmesi, esnafı olumsuz etkiledi.
Fıstık üreticileri ise, uluslararası pazarda kendine yer bulabilmek için fiyatların daha rekabetçi hale gelmesi gerektiğini vurguladı.
Fıstık Fiyatları ve Kalite Tartışmaları
Gatem Fıstıkçılar Sitesi’nde boz iç fıstık fiyatları 1750-2000 TL, kırmızı iç fıstık ise 1500-1600 TL aralığında alıcı buluyor. Fıstıkçılar, İran ve ABD fıstığının kalite ve lezzet açısından Antep fıstığı ile karşılaştırılamayacağını belirtiyor. Yerel esnaf, bu yıl yaşanan rekolte düşüklüğünden ve fiyat artışından olumsuz yönde etkilendiklerini ifade etti.
2023’te Fıstık Üretiminde Zor Günler Yaşandı
Fıstık ihracatçısı İbrahim Halil Cevahir, bu yıl yağışların yetersiz kalmasının toprak mahsullerine olumsuz etkileri olduğunu ve bu durumun fıstık üretimini de sert bir şekilde etkilediğini belirterek, sınırlı mahsulün pazara sunulmasının zorluğuna dikkat çekti.
Ayrıca, Antep fıstığının yok yılı olduğunu ve sektör dışı kişilerin fıstığa yönelmesinin fiyatlarda beklenmedik artışlara yol açtığını ifade etti. Fıstık fiyatlarının biraz gerilemesiyle ilgili umutlu olan esnaflar, 2023’ü hala zor bir yıl olarak değerlendirmeye devam ediyor.
ANTEP FISTIĞINA İTHALAT İZNİ ÇIKICINCA FİYATLAR VE SATIŞLAR DÜŞTÜ
ANTEP FISTIĞINA İTHALAT İZNİ ÇIKICINCA FİYATLAR VE SATIŞLAR DÜŞTÜ
ANTEP FISTIĞINA İTHALAT İZNİ ÇIKICINCA FİYATLAR VE SATIŞLAR DÜŞTÜ
ANTEP FISTIĞINA İTHALAT İZNİ ÇIKICINCA FİYATLAR VE SATIŞLAR DÜŞTÜ
ANTEP FISTIĞINA İTHALAT İZNİ ÇIKICINCA FİYATLAR VE SATIŞLAR DÜŞTÜ
İBRAHİM HALİL CEVAHİR