Tarihin Tanığı: 854 Yıllık Çınar

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Bozüyük Mahallesi'nde bulunan 854 yıllık anıt çınar, yüzyıllar boyunca pek çok tarihi olaya tanıklık etmiş bir doğal miras. Bu anıt çınar, Kanuni Sultan Süleyman'ın 1522 yılında düzenlediği Rodos Seferi sırasında gölgesinde dinlendiği rivayetleri ile de biliniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden bu tarihi ağacı paylaşarak geniş bir kitleye ulaşmasını sağladı. Bakan Kurum, anıt çınarı sadece bir ağaç olarak değil, aynı zamanda 'zamanın tanığı' ve 'doğanın mirası' olarak değerlendirdi.

Anıt Çınarın Özellikleri

30 metre yüksekliğe ve 6 metre gövde çapına sahip olan bu anıt çınar, 1996 yılında koruma altına alındı. Ancak, 2011 yılında çınarın gövdesinde çürümeler başlaması üzerine Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden bir ekip, özel bir ortopedik müdahale ile ağacı kurtarmak için çalışmalara başladı. Bu müdahale sayesinde çınarın gövdesi ve kolları demir çubuklarla desteklenerek ağacın yaşatılması sağlandı.

854 Yıllık Anıt Çınar: Cihan Padişahı

İlginin Artması

Bakan Kurum'un paylaşımından sonra anıt çınara olan ilgi daha da arttı. Stratonikeia ve Lagina Antik Kentleri Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, bu çınarın bulunduğu bölgenin tarihi önemine vurgu yaparak, geçmişten günümüze kadar gelen birçok medeniyetin yaşam alanı olduğunu belirtti. Çınar, hem doğal güzelliği hem de tarihi derinliğiyle bölge halkı ve ziyaretçiler için önemli bir cazibe merkezi haline geldi.

Bu anıt çınar, Muğla'nın Yatağan ilçesindeki tarihi ve doğal zenginliklerin bir sembolü olarak koruma altında ve ziyaretçilerini bekliyor.

854 Yıllık Anıt Çınar: Cihan Padişahı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı