Uzmanlar, Kavurucu Sıcaklarla Mücadele İçin Vücut Daha Fazla Sıvı Tüketilmesini Öneriyor

Biruni Üniversitesi’nden Uzm. Dr. Ali Vardar, sıcak hava dalgalarında vücudun serin tutulması ve yeterli sıvı alınması gerektiğini duyurdu. Özellikle 50 derecelik sıcaklıklar beklenirken, yaşlılar ve kronik hastaların öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları önerildi.

Bu haberin fotoğrafı yok

Serinlemek İçin Vücut Sıvı Alımını Artırın

Kavurucu sıcaklarda mide bulantısı ve uyuşukluk durumunda vücudun serinletilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ali Vardar, sıcaklarda vücudun normal kalabilmek için yüzde 20’ye kadar daha fazla sıvıya ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Vardar, sıcak hava dalgasında güvende kalmanın ipuçlarını anlattı.

Sıcak Hava Dalgası Türkiye’yi Kavuruyor

Temmuz ayının ortasından bu yana etkisini artıran sıcak hava dalgası Türkiye’yi kavuruyor. Uzmanlar, sıcaklıkların pik yapacağını ve 50 derecenin kapımıza dayanacağını öngörüyor. Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları bulunan bireyler için öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları yönünde uyarılar yapıldı.

Sıvı İhtiyacı Artıyor

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Vardar, sıcak havalarda vücudun normal kalabilmesi için yüzde 20’ye kadar daha fazla sıvı hacmine ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Yaşlı ve kronik hastaların gerekmedikçe dışarı çıkmamaları gerektiğinin altını çizen Vardar, sözlerine şöyle devam etti:

“Sıcaklığın normal olduğu havalarda iç mekanlarda sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz ancak dışarısı sıcak olduğunda vücudunuz normal kalabilmek için yüzde 20’ye kadar daha fazla sıvı hacmine ihtiyaç duyar. Vücut susuz kalınca baş dönmesi, düşmeler, yaralanmalar gibi durumlar ortaya çıkabilir. Mide bulantısı ve uyuşukluk, serinlemeye başlamanız gerektiğinin bir işareti olarak değerlendirilmelidir. Hiç terleme veya koyu kahverengi kola renginde idrar üretimi gibi semptomlarla karşılaşırsanız zaman kaybetmeden bir hekime başvurun.”

Serin Kalmanın İpuçları

Aşırı terleme sonucu vücuttan su ve tuz kaybıyla sıcağa bağlı dehidrasyon meydana gelebileceğini aktaran Uzm. Dr. Ali Vardar, sıcak havalarda güvende kalmak için şu ipuçlarını sıraladı:

– Sıcaklıklarda yorucu açık hava aktivitelerinden kaçının.
– Sizi susuz bırakmayacak sıvılar tüketin.
– Gölgede kalın, dinlenin ve vücut ısınızı düşürmek için serin ve nemli bezler kullanın.
– Açık renkli ve ince kumaşlar tercih edin, güneş gözlüğü takmadan dışarı çıkmayın.
– En sıcak saatlerde AVM, kütüphane veya toplum merkezi gibi klimalı alanlarda dinlenin.
– Ayağın hava almasını sağlayan sandalet tipi rahat ayakkabılar tercih edin.
– Yaşlı ve engelli bireylerin serin kalmalarını sağlayın ve düzenli sağlık kontrollerini yaptırın.

Vantilatör Kullanımında Dikkat!

Uzm. Dr. Ali Vardar, “Sıcaklık çok yüksek değilse vantilatörler faydalı olabilir çünkü teri vücuttan uzaklaştırır ve buharlaşmalı serinlik sağlar. Ancak çok yüksek sıcaklıklarda, vücutta ısı birikimini hızlandırabilir ve tehlikeli durumlara yol açabilir. İç mekan sıcaklığı 35 derece veya üzerine çıkarsa, vantilatör kullanımı ısı kaynaklı hastalık riskini artırabilir.” diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı