Hamilelikte Doğru Bilinen Yanlışlar ve Sağlıklı Gebelik için Öneriler

Memorial Antalya Hastanesi’nden Op. Dr. Bilgi Uslu Aybar, hamilelikte doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi. Hamilelikte dengeli beslenmenin önemi vurgularken, belirli gıdalardan uzak durulması ve bitki çaylarının kontrollü tüketilmesini önerdi. Ayrıca, spor yapmanın faydalı olduğunu, hamilelerin kendilerine özen göstermeleri gerektiğini belirtti.

Memorial Antalya Hastanesi'nden Op. Dr. Bilgi Uslu Aybar, hamilelikte doğru

Hamilelik Sürecinde Değişiklikler

Hamilelik, anne adayları için çok heyecanlı bir süreç oluyor. Kadınlar hamile olduklarını öğrendikleri an itibariyle hayatında bir takım değişiklikler yapmak durumunda kalıyor. Gerek anne gerek bebeğin sağlığı için bu değişikliklere uyum sağlamak gerekiyor. Ancak bazı kulaktan dolma bilgilere ön yargı ile yaklaşmak ve sorgulamak anne adayının hem ruhsal hem de fiziksel sağlığı için önemli oluyor çünkü bu süreçte etrafından sürekli anne adayına bilgi akışı geliyor. Bunlardan doğru olanı uygulamak sağlıklı bir gebelik geçirmenin altın kuralı olarak kabul ediliyor çünkü her anne adayı hamileliği çok farklı yaşıyor.

Doğru Beslenme Alışkanlıkları

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Bilgi Uslu Aybar, hamilelikte doğru bilinen yanlışlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Bilgi Uslu Aybar, hamilelikte çok yemenin önemli değil, dengeli beslenmenin önemli olduğunu dile getirdi. Hamilelikte beslenmenin, “ben ne yersem bebek de onu yer ve daha iyi beslenir” anlamına gelmediğine dikkat çeken Aybar, “Gebelikte az az ve sık sık beslenilmelidir. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapılmalıdır. Fazla kilo alındığı zaman gebelik tansiyonu, gebelik şekeri ve iri bebek doğumu gibi sorunların ortaya çıkacağı unutulmamalıdır” dedi.

Yasaklı Gıdalar ve İletişim

Aybar ayrıca belirtilen bazı yasaklı gıdalara da vurgu yaparak, özellikle çiğ et içeren, çiğ köfte gibi gıdaların tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Buna ek olarak; kabuklu deniz hayvanları, midye, suşi, kokoreç, salam, sucuk, sosis ve tütsülenmiş etler yenilmemelidir. Kavanozlarda satılan turşulardan, çok fazla tuz içerdiği ve katkı maddeleri olduğu için uzak durulmalıdır” diye konuştu. Ayrıca abur cubur tüketiminin de dikkat edilmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çekti.

Bitki Çayları ve Balık Tüketimi

Hamilelikte bitki çayları içilebileceğini söyleyen Aybar, “Özellikle gebelik döneminde kabızlığa eğilim olduğu için, bitki çayları günde 1-2 bardak tüketilebilir” dedi. Adaçayının düşüğe neden olduğu düşünülse de bununla ilgili kanıtlanmış bir araştırma bulunmadığını dile getiren Aybar, “Hamilelikte haftada 2 kez ton balığı tüketilebilir. Üstelik gebelikte balık tüketimi daha önemlidir” ifadelerinde bulundu. Ancak ağır metaller içerebilen bazı derin deniz balıklarının riskli olduğunu da belirtti.

Spor ve Fiziksel Aktivite

Hamileliğin tüm evrelerinde spor yapılabileceğini ifade eden Aybar, “Sadece son haftalarda fiziksel olarak bazı sporları yapmak sıkıntı oluşturabilir. İlk 3 ayda da düşük tehdidi, kanaması ve lekelenmesi olan anne adaylarının spor yapması önerilmez. Gebelikte yapılabilecek en iyi sporlar yürüyüş ve yüzmedir” dedi. Haftada 2 günde mutlaka yürüyüş yapılması gerektiğini vurgularken, yüzme için havuz yerine denizin tercih edilmesini önerdi.

Psikolojik Etkiler ve Baba Adayı

Aybar, fiziksel olarak yalnızca anne adayında hormonal değişim olmasına rağmen, süreçten baba adayının da etkileneceğini belirtti. “Kadınlar için hamilelik, hassas bir süreçtir. Ani duygu değişimleri yaşanabilir. Bu süreç ister istemez beslenme, psikolojik olarak babaya da yansımaktadır” ifadelerini kullanan Aybar, genellikle hamilelik döneminde baba adaylarının eşlerinden daha fazla kilo aldığını açıkladı.

Hamileliğin Estetik Yönü

Anne adaylarının kendilerini iyi hissedeceği şekilde hamilelik sürecini geçirmelerini tavsiye eden Aybar, “Saçlarına fön çektirebilir, çok aşırıya kaçmamak şartıyla makyajlarını yapabilirler. Gebeliğin özellikle 4. ayından sonra organik boya ile saçlarını da boyatabilirler” diye konuştu.

Cinsel İlişki ve Sağlık İpuçları

Aybar, “Gebeliğin özellikle ikinci yarısından sonra diş ile ilgili her türlü müdahale yapılabilir. Doktorunuz aksini söylemediği sürece hamilelik süresince cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca yoktur” diyerek anne adaylarına önemli bilgiler verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı