Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Türkiye’nin tarımsal alandaki yerini vurgulayarak, “Dünyada tarımsal üretim açısından 31. sıradayız, hasıla açısından ise 9. sıradayız. Ülkemiz, tarımsal verimlilik bakımından topraklarını etkin kullanan bir konumda” ifadesinde bulundu.
Samsun’da gerçekleştirilen “Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı”, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün Zirai Karantina Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Bu etkinliğe, Bakanlığın Bitkisel Üretim Daire Başkanlığı’nın yetkilileri de katılım gösterdi. Emiralioğlu, sunumunda tarım sektörünün son 50 yıldaki değişimleri ve gelecekte atılması gereken adımlara dair bilgiler aktardı.
Çeltik tarımının Türkiye için önemli olduğunu söyleyen Emiralioğlu, “Son 20 yılda çeltik üretimi önemli ölçüde artış gösterdi, ancak daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerekiyor. Üretimimizi artırmak için teşvikler, destekler ve sözleşmeli üretim modellerini devreye alma çabalarındayız” dedi. Hedef olarak, Türkiye’nin 4,4 trilyon dolarlık küresel tarımsal hasılasının içindeki 68,5 milyon dolarlık payına dikkat çekti.
Emiralioğlu, artan dünya nüfusuna karşın su kaynaklarının azalmasına değinerek, “Son 50 yılda dünya nüfusu iki kat artarken, tarım sektörü iklim değişikliği nedeniyle olumsuz etkilendi. Bu durumda tarım alanında gelecek planlaması yaparken, iyi bir analiz yapmamız şart” şeklinde konuştu. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye’nin nüfusunun ise 105 milyona yükselebileceğini belirtti ve bunun gıda üretiminde su kullanımını artırmak anlamına geldiğini ifade etti.
Bakanlık, su kaynaklarını verimli kullanmayı amaçlayan yeni destekleme modelleri geliştirdiklerini açıkladı. Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ise, 2024 yılına yönelik düzenlenen projelerle basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılacağını ve çeltik alanlarının artırılacağını belirtti.
Toplantı, çiftçilerin soruları ve önerileriyle sona erdi.