Türkiye İş Bankası, Euromoney Ödülleri’nde ‘En İyi Dijital Banka’ unvanını kazandı

Türkiye İş Bankası, Euromoney tarafından düzenlenen Awards for Excellence ödüllerinde ‘Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Dijital Bankası’ ödülünü aldı. Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, dijital ürünler ve hizmetlerle müşteri beklentilerini karşılamaya odaklandıklarını belirtti. Ayrıca, yapay zeka uygulamaları ve temassız ödeme teknolojileriyle inovasyonlarını artırdıklarını vurguladı.

Bu haberin fotoğrafı yok

İş Bankası’na Ödül Yağmuru

Türkiye İş Bankası, finans sektöründe dünya genelindeki saygın yayın organlarından biri olan Euromoney’nin düzenlediği Awards for Excellence ödüllerinde önemli bir başarıya imza attı. Banka, Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Dijital Bankası seçilerek ödülünü Londra’da gerçekleştirilen bir törenle aldı. İş Bankası adına ödülü, Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle teslim aldı.

Geleceği Şekillendiren Vizyon

Sezgin Lüle, ödülün ardından yaptığı açıklamalarda, İş Bankası’nın “Geleceğin Bankası” vizyonunun temel taşlarını şu şekilde sıraladı: “Yeni teknolojilerle destekleyerek, kesintisiz ve müşteri ihtiyaçlarına uygun kullanıcı deneyimi oluşturmak ve hem banka içi hem de dışı platformlarda hiper kişiselleşmiş dijital ürünler sunmak.” Lüle, dijitalleşmenin bankanın hedeflerini daha da ileri taşıdığını belirterek, müşteri taleplerini karşılayacak yenilikçi çözümler geliştirdiklerinin altını çizdi.

İşCep ile Müşteri Etkileşimi

İş Bankası’nın dijital platformu İşCep, banka işlemlerinin büyük bir kısmını üstleniyor. Lüle, “Her 5 işlemin 4’ü İşCep üzerinden yapılıyor ve günde 6 milyondan fazla kullanıcıyla etkileşime geçiyoruz. İşCep, toplam işlemlerin yüzde 78’ini kapsıyor. Bu platformu sadece bankacılıkla sınırlı tutmayıp, müşterilere günlük yaşamlarını kolaylaştıracak geniş bir hizmet yelpazesi sunuyoruz” dedi.

Dijital Asistan Maxi’nin Yükselişi

Dijital asistan Maxi ile ilgili bilgiler veren Lüle, bu teknolojinin bankacılığı nasıl dönüştüreceğine dair önemli ipuçları da verdi. “Yapay zeka ile güçlendirerek Maxi’yi daha yetenekli bir asistan haline getireceğiz. Geçtiğimiz yıl içerisinde Maxi, kullanıcılarla 110 milyona yakın diyalog gerçekleştirdi ve işlem hacmi 55 milyar TL’ye ulaştı” dedi. Ayrıca, Maxi’nin yeni özellikleriyle kullanıcılarının yatırım bilgilerini daha iyi algılayabildiğini ve ihtiyaçlarına duyarlı yanıtlar verebildiğini ifade etti.

İnovasyon ve Sürdürülebilirlik

Son olarak, Türkiye İş Bankası’nın ödeme sistemleri alanında yaptığı yeniliklere değinen Lüle, dijital kartla yapılan temassız ödemelerin yanı sıra, yüz ile ödeme teknolojisiyle fiziki bir kart taşımaya gerek kalmadan ödemelerin nasıl gerçekleştirilebildiğini vurguladı. Bu yeniliklerin, sürdürülebilirlik hedefleri ile örtüştüğünü ve dijital bankacılık alışkanlıklarını teşvik ettiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı