Artan Sıcaklıklar Araç Yangınlarını Tetikliyor
Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte araç yangınlarının da sıklıkla görüldüğünü belirtti. Alaçam, araç içinde bırakılan çakmak, deodorant gibi yanıcı ve patlayıcı maddelerin bu yangınlara sebep olabileceğini vurgularken, elektrikli araç yangınlarında ilk olarak araç kapılarının kilitlenmeden tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.
Hava Sıcaklıkları Hayatı Olumsuz Etkiliyor
Türkiye’nin dört bir yanında mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, günlük yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sivas’ta özellikle son günlerde termometreler 30 derecenin üstünde seyrediyor. Kavurucu sıcakların etkisiyle açık havada bırakılan araçlar riskli hale gelmekte, bu durum araçlarda çıkan yangınların sayısında ciddi bir artışa sebep olmaktadır. Elektrikli ve LPG’li araçların bu dönemde daha fazla risk taşıdığı gözlemlenmektedir.
Yangınlara Dikkat!
İbrahim Alaçam, yaz aylarında araç yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekerek, yangın durumunda yapılması gerekenleri açıkladı. Alaçam, “Kaput açıldığında hava ile temas olacağından dolayı alev büyümesi tehlikesi artar. Bu nedenle, kontrol altına alınmadıkça kaputun açılmaması en doğrusudur” dedi.
Kontrollü Müdahale Önemli
Araç yangınlarının dinamiklerine de vurgu yapan Alaçam, “Yangının türüne göre müdahale değişiklik gösteriyor. LPG’li araçlar için bagajda bulunan tüp tankının vanasını kapatmak önemlidir. Ardından akünün kutup başı sökülmeli. Eğer araçta kuru kimyevi toz bulunduruluyorsa, ilk müdahale yapılmalıdır. Eğer yangın kaput kısmında çıkıyorsa kontrollü bir şekilde kaputu açarak müdahale edilmelidir. Ancak yangın aşırı şiddetli bir boyut kazanmışsa, öncelikle araç içindekilerin tahliyesi sağlanmalı” açıklamasında bulundu.
Elektrikli Araç Yangınlarına Farklı Yaklaşım
Alaçam, elektrikli araç yangınları konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar olduğunu belirtirken, “Bu tür yangınlarda araç içerisindekiler, kapılar kilitlenmeden tahliye edilmelidir. Yangın sırasında kapıların kilitlenme riski bulunuyor. Araç içinde kuru kimyevi toz varsa, bu ile müdahale yapılabilir, ancak bunun dışında başka yollarla müdahale etmemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yangınla Mücadelede Yeni Teknolojiler
Sivas Belediyesi İtfaiyesi olarak elektrikli araçlar konusunda yangın söndürme battaniyesi edindiklerini belirten Alaçam, “Yeni sistemler geliştirerek bu araçların yangınlarına daha etkili müdahale ediyoruz. Elektrikli araç yangınları için belirli bir mesafeden su ile müdahale edebilmekte veya yangın battaniyesi ile boğma yöntemi kullanarak yangınları söndürebilmekteyiz. Yaz aylarında araç içerisinde çakmak ve deodorant gibi yanıcı maddelerin bulundurulmaması önem arz etmektedir. Bu tür maddelerin yüksek sıcaklık nedeniyle patlama potansiyeli vardır” diyerek tavsiyelerde bulundu.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı