Kamu İşçileri İçin Ücret Teklifleri Bekleniyor
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, ülkemizdeki Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile ilgili olarak, hükümetten hâlâ somut bir ücret teklifi gelmediğini açıkladı. Ağar, 2 Haziran tarihi itibarıyla, son üç aylık süreçte herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti.
600 Bin İşçi İçin Görüşmeler Sürüyor
Karayolları, demiryolları, elektrik santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi çeşitli kamu kurumlarını kapsayan 600 bin işçiyi etkileyen 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü müzakereleri devam ediyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 27 Şubat tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sundukları ortak zam talepleri ile bu süreci başlattı. İşçi ve işveren temsilcileri, 16 Nisan, 24 Nisan ve 16 Mayıs tarihlerinde Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın (TÜHİS) ev sahipliğinde bir araya geldiler, ancak henüz işçi tarafından somut bir teklif gelmedi.
İşçilerin Geçim Sorunları Artıyor
Görüşmelerin belirsizliğini sürdüğünü ifade eden Ağar, kamu işçilerini temsil ettiklerini vurguladı. Ağar, “600 bine yakın kamu işçisinin alın terini ve ailelerinin geçimini önemsiyoruz. Şubat ayında hükümete ilettiğimiz talepler arasında, enflasyon karşısında ezilen ücretlerin düzeltilmesi ve sosyal hakların güncellenmesi gibi makul gerekçeler yer alıyordu. Ancak aradan geçen üç aylık süreçte hâlâ ciddi bir teklif yok” dedi.
Ağar, ayrıca her geçen günde işçiler için kayıpların arttığını belirtti. “Markette ve pazarda fiyatlar sürekli artıyor. Kiralar ve temel gıda maddeleri yükseliyor. Sabit gelirlilerin durumu günden güne kötüleşiyor. Her gecikme, işçi için kayıptır. Masaya konmayan her teklif, soframızdan eksilen bir lokmadır. Biz sadece zam istemiyoruz, aynı zamanda insan onuruna uygun bir yaşamı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasına Ağar’ın yanı sıra HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli ve sendika üyesi işçiler de katıldı.