Şişli’de düzenlenen bir toplantıda, Alzheimer, kas erimesi ve prostat kanseri gibi önemli hastalıkların tedavisi amacıyla geliştirilen üç yerli ilaç adayının Faz 1 aşamasına geçişi tanıtıldı. Toplantıya, kamu, özel sektör, bilim insanları ve yatırımcılar yoğun ilgi gösterdi.
Türkiye’de, sistem biyolojisi ve yapay zeka destekli yöntemlerle geliştirilmiş olan bu üç yeni ilaç adayı, Faz I klinik araştırmalarına başlama aşamasına geldi. Alzheimer, prostat kanseri ve yaşlılıkla ilişkili kas erimesi gibi küresel sağlık sorunları için Trustlife tarafından tasarlanan bu yenilikçi moleküller, dört yıllık yoğun araştırma ve geliştirme sürecinin ürünü olarak ortaya çıktı. 2022 yılında oluşturulan ‘Türkiye’nin Ulusal Sağlık Teknolojileri Platformu’ hedefiyle yola çıkan Trustlife, farklı üniversitelerden bilim insanları, yatırımcılar ve özel sektör temsilcilerini ilk kez yan yana getirdi. Trustlife’ın 13 farklı hastalık alanında yürüttüğü projelerden üçü, klinik çalışmalara ulaşacak.
Toplantıda, Trustlife Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Denkdemir’in yanı sıra bilimsel liderler Prof. Dr. Adil Mardinoğlu ve Prof. Dr. Hasan Türkez de yer aldı. Ayrıca, dünyaca ünlü sistem biyolojisi ve moleküler biyolojinin uzmanları, “İnsan verisinden tedaviye: Yeni nesil İlaç Geliştirme” başlıklı panelde insan verisinin ilaç alanındaki önemi üzerine görüş alışverişinde bulundu. Bu etkinlik, Türkiye’nin yerli ilaç üretiminin yanı sıra bilimsel keşifler noktasında önemli bir aşamayı geride bıraktığını gösterdi.
Prof. Dr. Adil Mardinoğlu, “Trustlife olarak 2021 yılından başlayarak farklı alanlarda ilaç ve Ar-Ge projeleri geliştiriyoruz. Bugün, prostat kanseri ve yaşa bağlı hastalıklar olan Alzheimer ile kas erimesi üzerine geliştirdiğimiz üç molekülün Faz 1 aşamasına geçtiğini gururla sunuyoruz. Bu moleküller, gerekli toksisite çalışmaları ile birlikte poliklinik aşamasına hazır hale getirildi. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Faz 1 çalışmalarına başlamayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Hasan Türkez ise, moleküllerin üretim süreçlerini açıklayarak, “Biz, bu süreçte 26 temel kriteri sağlayan moleküller üretmeye çalıştık. İhtimalin binde 6 olduğuna inanılırken, biz bu durumu başardık. Prostat kanseri için geliştirdiğimiz aday molekül, hem mekanizması hem de seçici etkisiyle dikkat çekiyor. Diğer bir molekül ise nöronal hiperaktiviteyi dengeleyerek hücresel dejenerasyonu engelliyor. Yaşlanmaya bağlı kas erimesini tersine çeviren üçüncü molekülümüz ise önemli bir yenilik sunuyor” ifadelerini kullandı.