Putin, 15 Mart'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, görevde beşinci dönemine kolayca gireceği genel olarak kabul edilen bir zamanda ve Ukrayna'daki tam ölçekli savaşının üçüncü yılına girerken bu yorumları yaptı.

Kara yollarında durum Kara yollarında durum

Putin, askeri ve teknik açıdan Rusya'nın nükleer bir savaşa hazır olduğunu ancak yakın bir savaşın söz konusu olmadığını söyledi.

ABD birliklerinin Ukrayna'ya konuşlandırılması durumunda Rusya'nın onları müdahaleci olarak göreceğini uyarısında bulundu.

"Joe Biden'ın yanı sıra, Rus-Amerikan ilişkileri ve stratejik kısıtlama alanında yeterli sayıda başka uzman var. Bu yüzden her şeyin burada kafa kafaya gitmeyeceğini düşünmüyorum, ancak buna hazırız," dedi Putin.

Putin, ABD'nin de nükleer kuvvetler geliştirdiğini ancak bu durumun "yarın nükleer bir savaş başlatmaya hazır oldukları anlamına gelmediğini" belirtti.

"Şu anda modernliği, yeniliği artırmak için görevler belirliyorlar, buna uygun bir planları var. Biz de bunun farkındayız. Tüm bileşenlerini geliştiriyorlar. Biz de aynısını yapıyoruz," dedi Putin. Ukrayna askeri, Kasım 2022'de Kherson, Ukrayna'da yeni bir konuma geçmeden önce yeni malzemeler almayı bekliyor.

İlgili makale: ABD yetkililerine göre, 2022'nin sonlarında Ukrayna'ya potansiyel Rus nükleer saldırısı için "sıkı bir şekilde" hazırlandı

"Silahlar kullanmak için vardır. Kendi prensiplerimiz var."

Bu ayın başlarında, iki üst düzey ABD yöneticisi CNN'e, ABD'nin 2022'nin sonlarında Rusya'nın Ukrayna'ya taktik veya saha nükleer silah kullanabileceği endişesiyle "sıkı bir şekilde hazırlandığını" söyledi.

Biden yönetimi, özellikle Rusya'nın taktik veya saha nükleer silah kullanabileceği konusunda endişeliydi, yetkililer söyledi.

Geçen yıl Putin, komşu müttefik Belarus'a taktik nükleer silahlar yerleştirdi ve eski Rusya Devlet Başkanı ve Rusya'nın Güvenlik Konseyi'nin başkan yardımcısı Dmitry Medvedev, stratejik nükleer silahların Ukrayna'dan Rusya'ya dahil edilen bölgeleri savunmak için kullanılabileceğini söyledi.

Rus devlet medyasına konuşan Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın işgalinin başlangıcında Rusya'yı "ortadan kaldırabileceklerini" düşündüğünü, ancak bunun yerine iddia ettiği gibi Moskova'nın finansal ve ekonomik sistemlerinin stabil olduğunu ve silahlı kuvvetlerinin kapasitelerinin sadece arttığını söyledi.

NATO'nun Rus savunma üretimi hakkındaki istihbarat tahminleri, Rusya'nın bu yılın ilerleyen dönemlerinde Ukrayna'da beklenen bir başka Rus saldırısına karşı kilit bir avantaj olan ABD ve Avrupa'dan neredeyse üç kat daha fazla topçu mühimmatı üretmeye yönelik bir yolda olduğunu gösteriyor. Bir NATO yetkilisine göre, ayrıca topçu fabrikalarını "24/7" dönen 12 saatlik vardiyalarla çalıştırıyorlar.

Ancak, Rusya'nın artan üretimi hala ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor, ABD ve Batılı yetkililer diyor ve Batılı istihbarat yetkilileri kısa vadede Rusya'nın sahada büyük kazanımlar elde etmesini beklemiyor.