Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prostat Büyümesi, Erkek Sağlığı İçin Şu Anki Tehditler ve Tedavi Yöntemlerini Açıkladı

Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Umut Gönülalan, iyi huylu prostat büyümesinin erkeklerde sık görülen bir durum olduğunu ve genellikle kanserle ilişkilendirilmediğini belirtti. 40 yaş üstü erkeklerin aile geçmişine göre düzenli kontrol yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Umut Gönülalan, iyi

İyi huylu prostat büyümesi, erkekler arasında en yaygın sağlık problemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Umut Gönülalan, bu durumun erkeklerde sıkça görülen prostat rahatsızlıklarının başında yer aldığını belirtti ve göz ardı edilen prostat büyümesinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğine işaret etti.

Medicana Konya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Umut Gönülalan, iyi huylu prostat büyümesinin, erkeklerin yaşlanmasıyla ilgili bir süreç olduğunu ifade ederek, her prostat büyümesinin kanserle bağlantılı olmadığını, fakat benzer belirtiler gösterdiğinden mutlaka bir üroloji uzmanına danışılması gerektiğini vurguladı.

Prostat büyümeleri, kanser işareti değildir
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre prostat kanseri, erkeklerde en sıklıkla teşhis edilen ikinci kanser türüdür. Prof. Dr. Umut Gönülalan, cinsiyetin prostat sağlığı üzerindeki etkisine değinerek, “Prostat, erkeklerin üremesine yardımcı olan sıvılar üreterek, aynı zamanda en yaygın kanser türlerinden birinin gelişimine de zemin hazırlıyor. Gelişen tıp teknikleri sayesinde, 20’li yaşlardan itibaren prostatta meydana gelen sorunlar, cerrahi müdahale gerektirmeksizin tedavi edilmekte. Prostat büyümesiyle ortaya çıkan idrar yapmada zorluk, zayıf akış ya da sık idrara çıkma gibi rahatsızlıklar, yeni tedavi yöntemleriyle hafifletilebiliyor.” dedi.

Aile öyküsü en büyük risk faktörü
Kötü huylu prostat büyümesinin her altı erkekten birini etkilediğini belirten Prof. Dr. Umut Gönülalan, bu kanser türünün daha yavaş ilerlemesi dolayısıyla daha az endişe verici olduğunu ifade etti. Prostat kanserinin tetikleyicileri hakkında bilgi veren Gönülalan, “Erkeklik, önemli bir risk faktörü; testosteron hormonunun varlığıyla birlikte risk artmaktadır. Obezite de önemli bir etken; göbek yağ dokusu, hormonal dengeyi sarstığı için kanser riskini artırabilir. Yağlı gıdalardan zengin beslenme de bir diğer etken olarak göze çarpıyor. En kritik risk faktörü ise aile geçmişi. Özellikle birinci derece akrabalarda kötü huylu prostat öyküsü bulunan bireyler, daha yüksek risk altındadır. Bu gibi durumları olan bireylerin, hiçbir belirti göstermeseler dahi 40 yaşından itibaren düzenli kontroller yaptırmaları şarttır.” diye ekledi.

Sinsi bir kanser: Tarama şart
Yavaş seyrediyor olsa da, prostat kanserinin sinsi yapısı, belirtilerinin ortaya çıkmadığı durumları beraberinde getiriyor. Prof. Dr. Umut Gönülalan, hastaların genelde iyi huylu prostat büyümesi şikayetiyle başvurduğunu, kanser durumlarının çoğu zaman belirtiler göstermediğini belirterek, aile öyküsünde prostat kanseri ya da ameliyat öyküsü bulunmayan erkeklere 45-50 yaşları arasında tarama yapılması önerisinde bulundu. “Prostat kanserlerinin %70’inde hiçbir belirti yoktur. Bu yüzden üroloji uzmanına başvuran hastaların prostatlarında genelde iyi huylu bir büyüme gözlemlenir. Kanser, sadece taramalarla ya da çok ileri evrelere ulaştığında kendini belli eder.” diye dile getirdi.

Yeni teknikler, hayata uyumu kolaylaştırıyor
50 yaş üstü erkeklerde en yaygın prostat rahatsızlığının iyi huylu prostat büyümesi olduğunu aktaran Prof. Dr. Umut Gönülalan, ilaç tedavisinden fayda göremeyen hastalar için cerrahi müdahale önerdiklerini ifade etti. Gönülalan, iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde son teknolojilerin kullanıldığı kapalı ameliyat yöntemlerinin devreye girdiğini belirterek, “Uzun yıllardır uygulanan açık prostat ameliyatları ve kamera eşliğinde gerçekleştirilen TUR-P operasyonları, oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Prostatta teknolojik gelişmelere açıktır ve son dönemlerde iki yeni kapalı ameliyat yöntemi ortaya çıkmıştır: lazerle prostatın çıkarılması ve yüksek ısıda su buharı enjekte edilerek yapılan rezum tedavisi.” ifadelerini kullandı.