Klinik Psikolog Mehmet Güney Ziyalan, bazı bireylerin herhangi bir tehlike ya da belirgin bir sebep olmaksızın “panik atak” yaşayabildiğini ifade etti. Ziyalan, panik atakların son derece zorlayıcı olabileceğini ancak bu dönemde kontrolü yeniden sağlamak ve şikayetleri hafifletmek için bazı adımlar atılabileceğini vurguladı. Rahatsız edici belirtilerin geçici olduğunu ve kişinin sağlık durumuna kalıcı zarar vermediğini hatırlamak gerektiğine dikkat çekti.
Acıbadem Kent Hastanesi’nde görevli olan Ziyalan, panik atakların hem herhangi bir sebep olmadan ortaya çıkabileceğini hem de kapalı alanlarda kalma gibi durumların bu tür atakları tetikleyebileceğini aktardı. Panik atak belirtileri arasında göğüste ağrı, karın rahatsızlığı, mide bulantısı ve nefes darlığı gibi çeşitli hislerin bulunduğunu kaydeden uzman, bu tür belirtiler yaşayan kişilerin panik ataklarının öldürücü olmadığını unutmamaları gerektiğini belirtti. Panik atak geçiren bireylerin, bu durumun geçici olduğunu anlaması ve kendilerini sakinleştirecek yöntemleri kullanması gerektiğini ekledi.
Uzman, nefes egzersizleri yapmanın önemine de değindi. Ziyalan, nefes darlığı hissi yaşarken aslında yeterli hava alındığını ve bu durumun kaygıdan kaynaklandığını ifade etti. Hızlı ve derin nefes almanın kalp atış hızını artırabileceğini belirten Ziyalan, ağızdan uzun ve yavaş bir şekilde nefes vermenin atakların süresini azaltabileceğine işaret etti. Diyafram nefesi gibi teknikler öğrenerek bu dönemde rahatlama sağlanabileceğini önerdi.
Gevşeme egzersizleri de Ziyalan’ın tavsiyeleri arasında yer aldı. Atak sırasında vücuttaki kasların gerilmesinin kaygıyı artırabileceğine değinen Ziyalan, kasların gevşetilmesi gerektiğini ifade etti. ‘Progresif kas gevşetme egzersizi’ni öneren Ziyalan, bu yöntemin kasları sıkarak, ardından gevşeterek kaygıyı azaltabileceğini, bu tekniğin uykuya da yardımcı olabileceğini bildirdi. Sürekli tekrarlayan panik ataklar yaşayan bireylerin, profesyonel bir destek almasının faydalı olabileceğini de sözlerine ekledi.