Şeker Arzında Sorun Olmayacak, Ancak Üretim Düşüyor
Bu yıl, pancar üretiminde yaşanan düşüşe rağmen, mevcut stoklar sayesinde şeker arzında bir kriz çıkması beklenmiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 yılında pancar rekoltesinin yaklaşık yüzde 6,5 oranında düşerek 21,5 milyon tona inmesi öngörülüyor. Ancak, saha ve tarlalardaki durum, bu rakamın daha da altına inebileceğini gösteriyor. Özellikle yaz mevsiminin aşırı sıcak geçmesi ve yağışsızlık, verim kayıplarını daha da artırabilir.
İklim Koşulları Üretimi Olumsuz Etkiliyor
Pancar Şekeri Üreticileri Derneği Başkanı Orhan Can, katıldığı bir basın toplantısında, iklimle ilgili sorunların üretim üzerinde olumsuz etkisi olduğunu vurguladı. Can, kuraklık ile aşırı sıcakların şeker pancarı verimliliğini düşürdüğünü ifade etti.
Pancar üretimindeki azalmaya rağmen 2025-2026 dönemlerinde şeker arzında herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını belirten Can, “Sektörle bağlantılı olan paydaşlardan aldığımız bilgilere göre önemli bir arz problemi ile karşılaşmayacağız.” şeklinde konuştu.
Kayıt Dışılık Sorunu ve Çözüm Önerileri
Can, asıl tehlikenin kayıt dışılık olduğunu ve tatlandırıcıların şekerin yerine geçmesi durumunda hem sektör açısından hem de halk sağlığı bakımından büyük riskler taşıyacağını söyledi. Bu sorunun üstesinden gelmek için gıda kodeksi, hukuksal düzenlemeler ve etkili denetimlerin gerekli olduğunu vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Mümtaz Sinan ise şeker ihtiyacının tamamen yerli üretimle karşılandığını belirterek, “Mevcut stok fazlalığı nedeniyle 2025 yılı Mayıs ayından itibaren iç piyasada şeker ithalatını durdurma kararı aldık. Geçmiş dönemden kalan 560 bin ton şeker stoku sayesinde piyasada herhangi bir dalgalanma veya arz krizi beklemiyoruz,” ifadelerini kullandı.
MUĞLA’DA BEYİN TÜMÖRÜ AMELİYATI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ