Erken Tanı Hayati Öneme Sahip

Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi'nde gerçekleştirilen “Erken Tanı Kadının Yarını” adlı söyleşide, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzm. Dr. Ender Eren Özçelik, meme kanserinin risk faktörleri ve tarama programları hakkında bilgiler paylaştı. Meme kanseri, dünyada her 8 kadından birinin hayatında karşılaştığı bir hastalıkken, erken evrede tespit edilen vakaların tedavi başarı oranı neredeyse yüzde 100 olarak belirtildi. Özçelik, Türkiye'de 40 yaşından itibaren iki yılda bir mamografi taramasının önerildiğini hatırlatarak, mamografinin yaydığı radyasyonun ihmal edilebilir düzeyde olduğunu ifade etti.

Genç Kadınlarda Farkındalık Gerekiyor

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Özer, meme kanserinin belirtilerinin genellikle iyi huylu olduğunu ve panik yapmadan uzman kontrolüne başvurulması gerektiğini vurguladı. Özellikle hastalığın, 20'li ve 30'lu yaşlardaki kadınlarda da sık görüldüğünü belirten Özer, erken kontrollerin önemine dikkat çekti. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) tarafından sunulan ücretsiz tarama hizmetlerinin düzenli kullanılmasının önemine de değinildi.

Nilüfer

Söyleşide, meme kanserini yenmiş olan ONKODAY Başkanı Füsun Önen, hastalıkla mücadelede bilincin önemine vurgu yaparak, belirtileri fark etmekten çekinmemek gerektiğini belirtti. Eğitim hemşiresi Elif Pişkin, kadınların kendi kendine muayene yöntemlerini uygulamalı olarak gösterdi.

Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlandığı ve konuşmacılara hediyelerin takdim edilmesiyle sona erdi. Bu tür etkinlikler, toplumsal farkındalığın artırılması ve erken tanı konulmasının teşvik edilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.

Nilüfer

Kaynak: İhlas Haber Ajansı