Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nijeryalı Minik Mercy, Annesinin Karaciğeriyle Antalya’da Hayata Tutundu

Nijeryalı Mercy Adesuwe Etemini, doğuştan böbrek yetmezliği nedeniyle Antalya’da annesinden karaciğer nakli oldu. Anne Enoma Michelle Isoken, Türkiye’de umut bulduklarını ve başarılı sürecin ardından kızının sağlığına kavuştuğunu ifade etti. Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, bu naklin hem hastaya hem tıbbi merkeze önemli bir başlangıç olduğunu vurguladı.

Nijeryalı Mercy Adesuwe Etemini, doğuştan böbrek yetmezliği nedeniyle Antalya'da annesinden

Nijeryalı Minik Mercy’nin Umut Dolu Hikayesi

Doğuştan biliyer atrezi hastalığı dolayısıyla karaciğer yetmezliği yaşayan küçük Mercy, annesinin karaciğer bağışı sayesinde Antalya’da hayata yeniden tutundu. Nakil öncesinde sosyal medya aracılığıyla “Yardım edin” çağrısında bulunan anne Enoma Michelle Isoken, Türkiye’ye geldiklerinde buradaki tıbbi imkanların kendilerine umut verdiğini söyledi.

Medeniyetler Sofrası Türkiye’de Umut Buldu

2 yaş 9 aylık Mercy Adesuwe Etemini, Nijerya’nın Edo eyaletinde dünyaya geldi. Doğuştan gelen hastalığı nedeniyle kısa süre içerisinde sağlık problemleri yaşadı. Sarılık, ciltte kaşıntı ve hareket etme güçlüğü gibi sıkıntılarla karşılaşan küçük çocuk, 2024 yılı itibarıyla yürümekte zorlanmaya başladı.

Anne Enoma Michelle Isoken, Temmuz 2024 tarihinde sosyal medyada gözyaşlarıyla yaptığı paylaşımda, “Bebeğim çok acı çekiyor. Onun sadece yaşamasını istiyorum” diyerek yardım çağrısında bulundu. Bağış toplama sürecinde yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Isoken, bir hayırseverin ve Rusya merkezli bir yardım kuruluşunun desteğiyle Medical Park Antalya Hastanesi’ne ulaştıklarını belirtti.

Başarılı Ameliyat ile Hayatta Kaldı

Mercy, annesinin karaciğerinden alınan parça ile 15 Mayıs’ta Medical Park Antalya Hastanesi’nde ameliyat edildi. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, ailelerinin daha önce başka ülkelerle de iletişim kurduğunu, ancak Türkiye’de ameliyat olmayı seçmelerinin kendileri için büyük bir onur olduğunu ifade etti.

Anne Isoken, Türkiye’ye geldiklerinde hissettiği rahatlığa ve doktorların uzmanlığına vurgu yaparak, “Burası bize umut oldu. Türkiye’de bunu yapabileceklerini düşündüm. Mercy için gerçek bir şans yakalayabildik” dedi.

Bu Başarı Afrika’da Bir İlk

Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, Mercy’nin durumunun başlangıçta kötü olduğunu aktararak, “Gelişmiş karaciğer sirozu ile bize başvurmuştu. Hızlıca ameliyat için hazırlıklar yaparak nakli gerçekleştirdik” dedi. Mercy, ameliyat sonrası yaklaşık bir buçuk ay süreyle Antalya’da kaldı ve takipleri olumlu sonuçlar verdi.

Aliosmanoğlu, bu sürecin hem Mercy hem de kendileri için önemli bir başlangıç olduğunun altını çizerken, organ nakli konusunda farkındalığın arttığını dile getirdi. Antalya Şehir Hastanesi’nin açılışıyla kadavra bağışlarının arttığını ifade eden Aliosmanoğlu, bekleyen hastalar için kadavra sayısının çoğaltılması gerektiğini belirtti.

Mercy’nin yeni yaşamında sosyal hayata da dâhil olması gerektiğini vurgulayan Aliosmanoğlu, “Büyüme sürecinde düzenli kontrollerin yanı sıra eğitimine de devam etmeli. Tüm nakil hastalarımızla sürekli iletişim hâlindeyiz” dedi.