Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyeliği yapan ve Hafsa Sultan Hastanesi’nde başhekim yardımcılığı görevini yürüten Prof. Dr. Yavuz Havlucu, Manisa’nın polen yoğunluğu yüksek bölgelerden biri olduğunu ifade ederek, astım hastalarının polenlerden korunmasının önemini vurguladı.
Prof. Dr. Havlucu, Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamalarda astımın, akciğerlerde hava yollarında görülen mikrobik olmayan iltihaplanma sonucu hava yollarının daralmasıyla ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu belirtti.
Dünyada yaklaşık 350 milyon astım hastası bulunduğunu aktaran Havlucu, her yıl 400 binden fazla kişinin astıma bağlı sebeplerle hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre, Türkiye’de her bin ölümden yaklaşık 3’ünün astım nedeniyle gerçekleştiğini de ekledi. Bu yılki Dünya Astım Günü’nün temasının, küresel rehber GINA tarafından “Astımda inhaler tedavi: Ne kadar doğru, o kadar etkili” olarak belirlendiğini dile getirdi.
Astım belirtilerinin tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüs baskısı ve öksürük olduğunu aktaran Havlucu, tanının solunum fonksiyon testleri ile koyulabileceğini belirtti.
Hastalığın kontrol altına alınması noktasında ilaçların doğru şekilde kullanılmasının önemine dikkat çeken Havlucu, 12 yaş ve üstü astım hastaları için sadece nefes açıcı ilaçlar değil, inhaler kortizon ile birlikte kullanımlarının önerildiğini ifade etti. Bu sayede hastaların iş ve okul hayatlarında kısıtlama yaşamadan devam edebileceklerini belirtti.
Astım kontrolünü zorlaştıran etkenler arasında ilaçların yanlış kullanımı, enfeksiyonlar, allerjenler ve sigara dumanını sayan Havlucu, kontrolü kolaylaştıran unsurlar arasında tütün kullanımından kaçınmak, sağlıklı beslenmek, düzenli spor yapmak, kilo kontrolü sağlamak, temiz hava ortamında bulunmak ve ilaçların doktor önerilerine uygun şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.
Polen prubeliki ile ilgili uyarıda bulunan Prof. Dr. Havlucu, polen mevsiminde alınması gereken önlemleri sıraladı: “Siperli şapka ve gözlük kullanımı, uzun kollu kıyafet tercih etmek, dışarıdan döndüğünüzde kıyafetlerinizi değiştirmek, yüzünüzü bol suyla yıkamak veya duş almak, evde ve araç içerisinde polen girişine izin vermemek, çamaşırları evde kurutmak, kapı ve pencereleri sabah ile öğle saatlerinde kapalı tutmak, polen filtreli klima kullanmak, araç camlarını kapalı tutmak ve toplu taşımada açık pencerelerden uzak durmak.”
Polenlerin özellikle sabah ve öğle saatlerinde yoğunlaştığını, yağmur sonrası ve akşam saatlerinde azalmakta olduğunu belirten Havlucu, açık hava aktivitelerinin buna göre planlanması gerektiği uyarısında bulundu.