Hürmüz Boğazı'nda Yeniden Başlatma Çabaları
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ile İran arasında ateşkes ilan edilmesinin ardından Hürmüz Boğazı'nda trafiğin yeniden başlatılması amacıyla yaklaşık 15 ülkenin Fransa liderliğinde harekete geçtiğini açıkladı.
Bugün düzenlenen savunma konulu kabine toplantısında konuşan Macron, İran ile ABD arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Dünya petrol arzının yaklaşık beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nda, trafiğin yeniden başlatılması için 15 ülkenin harekete geçtiğini belirtti.
Macron, 'Yaklaşık 15 ülke, şu anda Fransa'nın liderliğinde seferber olmuş durumda. İran ile koordinasyon içinde tamamen savunma amaçlı görevin hayata geçirilmesi ve trafiğin yeniden başlaması için planlamalara katılıyor,' dedi.
Lübnan'a Dikkat
Macron, konuşmasında ayrıca Lübnan'daki duruma da değindi. Lübnan'ın kritik bir durumda olduğunu vurgulayan Macron, bu ülkenin de anlaşmaya dahil edilmesi çağrısında bulunarak, 'Bu kapsamda dileğimiz, ateşkesin Lübnan'ı da tam olarak kapsadığından emin olmaktır,' ifadelerini kullandı.





