Türkiye, son yıllarda yaşanan enflasyonun etkisiyle aylık gelir ile kredi kartı limiti arasındaki dengenin sağlıksız olduğu dünyanın en kötü durumlarından birine sahip oldu. Milyonlarca kullanıcının kart limiti, aylık gelirinin 10 katı ve daha fazlasına ulaşıyor. Bu duruma müdahale etmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir çalışma yaptı ve sonuçları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) iletti.

Bu durum, Türkiye'yi aylık gelir-kredi kartı limiti oranında dünyanın en sağlıksız büyüyen ülkeleri arasına yerleştirirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankalara iletilen uyarılara rağmen Türkiye'de milyonlarca kredi kartı sahibi, aylık gelirinin 10 katı ve üzerine çıkacak seviyede kredi kartı limitine sahip olmaya devam ediyor.

Söz konusu durum, yaz aylarında başlanan parasal sıkılaşma politikaları için de büyük bir tehdit unsuru haline gelirken, kredi kartı limitlerinin yüksek olması nedeniyle ekonomi yönetimi, henüz piyasalarda arzu edilen soğumayı gerçekleştirebilmiş değil.

Çeşme’de turizm sezonu öncesi altyapı atağı Çeşme’de turizm sezonu öncesi altyapı atağı

KREDİ KARTLARINA YENİ KISITLAMA YOLDA

Haziran ayı itibarıyla başlayan faiz artırımları 8 ay boyunca kesintisiz şekilde sürmüş, son olarak TCMB verdiği kısa aranın ardından 21 Mart 2024 tarihli PPK toplantısında da faizleri 500 baz puan artırma kararı almıştı. Bu adımlardan kredi kartı kullanıcılarının tam olarak etkilenmemesi amacıyla yılın ilk aylarında kart faizleri için 'tavan oran' belirleyen TCMB, attığı bu adımın milyonlarca kart sahibi tarafından istismar edilmesi üzerine harekete geçti.

İlk olarak 16 Mart tarihli Resmi Gazete tebliği ile kredi kartlarından çekilen nakit avanslar için belirlenen yüzde 4.42 oranındaki faiz yüzde 5'e yükseltildi. Bu kısıtlama kararını ise 6 Nisan tarihli ikinci tebliğ takip etti.

İkinci kararda ise kredi kartlarının tamamına yönelik akdi faiz oranında artışa gidildi ve 1 Aralık 2023 itibarıyla 3.66'ya sabitlenen referans oran, 1 Nisan itibarıyla 4.25'e yükseltildi.