Kocaeli'de, doğal miras olarak kabul edilen yaklaşık 600 ağaç, sağlık durumlarının belirlenmesi için uzman ekipler tarafından incelenecek. Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi ile iş birliği içinde yürütülecek olan çalışmalarda, İzmit Cumhuriyet Bulvarı, Sekapark ve Başiskele Cuhane gibi farklı lokasyonlardaki ağaçlar titizlikle kontrol edilecek. Uzmanlar, ağaçlarda görsel ve fiziksel muayeneler yaparak, gerektiğinde tomografik ölçümler gerçekleştirecekler.

Ağaçların İç Yapısı İncelenecek

Akustik tomografi yöntemi ile ağaçların iç yapıları zarar vermeden incelenebiliyor. Ağaç gövdelerine yerleştirilen sensörler sayesinde ses dalgalarının yayılma hızı ölçülerek, dışarıdan görünmeyen çürümeler, kuruma, boşluk oluşumu gibi biyolojik ve mekanik hasarlar tespit edilebilecek.

Kocaeli

Raporlama ve Uzun Vadeli Planlama

Yapılan incelemelerin ardından, her ağaç için detaylı bir teknik değerlendirme raporu hazırlanacak. Bu raporda, acil bakım ve koruma ihtiyacı bulunan ağaçlar belirlenecek ve uzun vadeli koruma stratejileri planlanacak. İncelemelerin yaklaşık iki ay sürmesi bekleniyor ve sonuçlar ilgili koruma kuruluna sunulacak. Bu çalışmalar, anıt ağaçların ömrünü uzatmayı ve çevre güvenliğini sağlamayı amaçlıyor.

Kocaeli

Kaynak: İhlas Haber Ajansı