Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine ait Özkürtün Beldesi sınırları içindeki Kadırga Yaylası, üzeri açık camisiyle tanınan tarihi bir mekandır. Bu yıl, yüzlerce yıldır süregelen Otçu Şenliği geleneği, geniş katılımla gerçekleştirildi.
Binlerce Kişi Horon Oynadı
Her sene Temmuz ayının üçüncü Cuma günü düzenlenen Kadırga Yayla Şenlikleri, bu yıl da binlerce kişinin katılımı ile devam etti. Katılımcılar, birbirleriyle hasret gidererek horonlar oynadılar. Gümüşhane Valisi Aydın Baruş’un da katıldığı etkinlikte, otçular sabah saatlerinde yola çıkarak davul zurna ve kemençe eşliğinde şenlik alanına ulaştılar, bu görüntü ise ziyaretçilere görsel bir şölen sundu.
Denizden 2 bin 200 metre yükseklikte olan Kadırga Yaylası, yaz dönemlerinde her Cuma günü Cuma namazını üstü açık camide kılan kalabalık gruplara ev sahipliği yaparak adeta küçük bir yerleşim yeri haline geliyor. Bu yılki Otçu Şenliği’nde de, katılımcılar yeşil çimler üzerinde dünya çapında bilinen bu camide Cuma namazı kıldılar.
“Birlik ve Beraberlik İçin Buradayız”
Yamaçlardan festival alanına inen Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, “Kadırga Yaylası şenlikleri için buradayız. Çok sayıda Karadenizli kardeşimiz burada toplanmış. Birlikte horon oynuyoruz, otçular aşağıya geliyor. Bu tür bir güzelliğe katılmak bizim için çok önemli. Buraya Trabzon’dan, Giresun’dan ve Gümüşhane’den gelen hemşehrilerimiz var. Bu güzelliği yaşamak herkes için nasip olamaz. Gelecek yıllardaki Kadırga Yaylası şenliklerine de herkesi davet ediyoruz. Birlik ve beraberliğimiz hep bu şekilde devam etsin” şeklinde konuştu.
“Burası Artık Geleneğim Haline Geldi”
Kocaeli’den Kadırga Yaylası’na katılmak üzere gelen Makbule Çalık, “Şenliğimiz her Temmuz ayında düzenleniyor ve biz de çocukluğumuzdan beri geliyoruz. Kocaeli’de yaşıyoruz, ama her yıl bu etkinlik için buradayız. Şenlik sabahı heyecanla uyanıyoruz ve hazırlanıyoruz. Kadırga Yaylası’nın güzellikleri beni çok etkiliyor, babaanemle birlikte geldiğim günleri hiç unutmuyorum” ifadelerini kullandı.
Şalpazarı’ndan gelerek üstü açık camide Cuma namazı kılan Yaşar Anılır, “Atalarımızın ruhunu şad etmek için buradayız. Fatih Sultan Mehmet 1461 yılında burayı fethettiğinde burada Cuma namazı kılındığını biliyoruz. Biz de bu geleneği sürdürmek amacıyla açık camide namaz kılmayı tercih ediyoruz. Buradaki hasret giderme ve akraba buluşma mutluluğu da bize büyük bir anlam katıyor” dedi.
Hasan Taşkın ise, “Kadırga Yaylası’nın geniş alanı sayesinde herkes burada eğlenebiliyor ve güzel anılar biriktiriyor. Bu şenlik, kültürel etkileşim açısından oldukça önemli; farklı bölgelerden gelen otçular burada kaynaşıyor, horon tepiyor” dedi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı