İTO Başkanı Avdagiç'in OVP için önerileri

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, eylül ayında güncellenmesi beklenen Orta Vadeli Program'da (OVP) “hedefli bir üretim koruma politikası” geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Avdagiç, Türkiye'nin yeni ekonomik politikasının enflasyonu düşürmek ile üretimi korumak arasında bir tercih yapmak zorunda olmadığını, her iki hedefin de aynı anda gerçekleştirilmesi için etkili araçlar geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Üretim Kapasitesini Koruma Amaçlı Politikalar

Avdagiç, sıkı para politikasının üretim üzerindeki maliyetleri ve küresel belirsizlikleri değerlendirerek, “Yeni OVP'de finansman mekanizmalarının 5 başlık altında toplanması gerektiğini” söyledi. Bu başlıklar arasında, ihracatçı ve üretici firmalar için uzun vadeli finansman kanallarının güçlendirilmesi, yatırım kredilerinin ayrılması ve döviz dönüşüm desteğinin artırılması yer aldı.

Finansman Mekanizmaları ve İstihdam Koruma

Dördüncü başlık olarak, vergi ve sosyal güvenlik yükleri konusunda üretim yapan firmalara yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Avdagiç, istihdam kaybını önlemek için yeni mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Son olarak, ithalat politikalarının sanayi perspektifi ile ele alınması gerektiğini ifade etti.

Dezenflasyon ve Üretim Kapasitesi

Avdagiç, sıkı para politikasının enflasyon dengelemesi açısından önemli olduğunu ancak bunun üretim maliyetlerini artırdığını vurguladı. KOBİ'lerin finansmana erişimindeki sıkıntıların devam ettiğini belirten Avdagiç, üretim tabanının korunmasının hayati önem taşıdığını ifade etti. Emek yoğun sektörlerde kapasite kaybı yaşamamak için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini de ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı