Özel Gereksinimli Bireylerden Anlamlı Etkinlik
Iğdır’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte özel gereksinimli bireyler bir gün boyunca bir kafe işletti.
Sosyal Sorumluluk Projesi
3 Aralık Dünya Engelliler Günü çerçevesinde Iğdır Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi tarafından özel bir farkındalık programı gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında, öğretmenler Valilik Yolu Caddesi’ndeki bir kafede, çeşitli yiyecek ve içeceklerin hazırlanma sürecine katılarak çay, pasta, börek, gözleme ve çiğ köfte gibi ürünleri hazırladılar. Özel gereksinimli öğrenciler ise, hazırlanan bu lezzetleri müşterilere servis ederek kafede aktif bir rol üstlendiler. Proje, özel bireylere fırsatlar sunarak günlük yaşamda başarılı olabileceklerini göstermeyi hedefliyordu ve vatandaşların büyük ilgisini çekti.
Öğrencilerin Toplumla Buluşması
Etkinlik sırasında konuşan Okul Müdür Yardımcısı Funda Demirsoy, Empati Kafe’nin hedefinin özel gereksinimli öğrencilerin toplumla daha yakın bir bağ kurmalarını sağlamak olduğunu açıkladı. Öğrencilerin yemek hazırlama ve servis yapma süreçlerine aktif olarak katıldığını belirten Demirsoy, “Amacımız çocuklarımızı halkla buluşturmak ve onlara topluma kazandırmak. Hazırlanan tüm yiyecekler öğretmenlerimiz tarafından hazırlandı ve gelir tamamen öğrencilerimizin ihtiyaçlarına yönelik kullanılacak,” dedi. Ayrıca, bireylerin birer engelli adayı olduğu gerçeğini hatırlatarak, toplumun bu çocukları kabullenmesi ve onlarla aynı ortamda yaşamayı öğrenmesi gerektiğini vurguladı. Demirsoy, öğrencileri sık sık dışarı çıkartarak, farklı deneyimler kazandırdıklarını da sözlerine ekledi.
Otizmin Bir Farklılık Olduğunu Vurguladı
Okul Müdür Yardımcısı Abubekir Gülten ise otizmin bir eksiklik olmadığını, aksine bir farklılık olduğunu belirtti. Sevginin, özel gereksinimli bireyler için en güçlü iyileştirici olduğunu sözlerine ekleyen Gülten, “Onlar toplumun bir parçası. Sevgi ile yaklaşıldığında büyük bir karşılık alıyoruz. ‘Sevgi iyileştirir’ sloganıyla birçok alanda sosyal entegrasyonu sağlamaya çalışıyoruz,” diye konuştu. Özel gereksinimli birey sayısının Türkiye genelinde arttığını hatırlatan Gülten, toplumun bu konuda bilinçlenmesinin önemini vurguladı ve insanların bu tür etkinliklerle bilinçlenmesini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.


