İbrahim Yumaklı: “Orman Yangınlarının Nedeni İklim Değil, İnsan Faktörü”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarının çoğunlukla insan kaynaklı olduğunu vurgulayarak, 2025 yılı itibarıyla 1.089 yangın çıktığını bildirdi. Yangınların yarısının dikkatsizlikten kaynaklandığını belirtti. Yumaklı, vatandaşları dikkatli olmaya ve yangınlara karşı duyarlı olmaya davet etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarının çoğunlukla insan

İnsan Kaynaklı Orman Yangınlarıyla Mücadele Devam Ediyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarının sebebinin iklim koşulları değil, insanların dikkatsiz davranışları olduğuna dikkat çekti. 1 Ocak 2025’e kadar Türkiye genelinde bin 89 yangının çıktığını belirten Yumaklı, bu yangınların çoğunun izmarit ve piknik ateşlerinden kaynaklandığını vurguladı.

Yüzde 50’si Dikkatsizlikten Kaynaklanan Yangınlar

Bakan Yumaklı, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, orman kayıplarını ve yangınları gözler önüne serdi. Yapılan açıklamalara göre, 2025 yılında çıkan yangınların toplamda bin 823 hektar orman alanını yok ettiğini kaydeden Yumaklı, bu alanın yaklaşık 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu hatırlattı. İnsan faktörünün orman yangınları üzerindeki etkisini vurgulayan Yumaklı, dikkatsizlik ve ihmalin yangınların neredeyse yarısını oluşturduğunu belirtti.

Yangınlarla Mücadele İçin Ciddi Ekipman ve Personel Hazır

Yumaklı, yangınla mücadele eden ekiplerin sayısını ve teknolojik olanaklarını da aktardı. Bugün Türkiye genelinde çıkan 67 yangından 63’ünün kontrol altına alındığını söyleyen Bakan, aktif durumda dört yangın olduğunu açıkladı. Özellikle İzmir, Kahramanmaraş, Bilecik-Sakarya ve Bursa’daki yangınlar için büyük bir mücadele verildiğini vurguladı. 27 uçak, 105 helikopter ve 25 bin personelin aktif olarak çalıştığı bilgilerini paylaşan Yumaklı, halktan dikkatli olmalarını ve ormanlık alanlarda yangın riski oluşturabilecek davranışlardan kaçınmalarını istedi.

Halkın Bilinçlenmesi ve Duyarlılığı Önemli

Bakan Yumaklı, “Sadece izmarit atılması nedeniyle 81 yangın çıkarken, piknik ateşinden de 50 yangın kaydedildi. Bunun önüne geçmek adına herkesin hassasiyet göstermesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Aynı zamanda vatandaşlardan, yangına neden olabilecek durumları derhal yetkililere bildirmelerini talep etti. Ekim ayı sonuna kadar teyakkuz halinde olacaklarını belirtirken, ormanlara zarar verilmemesi için gerekli tüm tedbirlerin alınacağını kaydetti.