Hamas Lideri Barış Müzakerelerine Katılacak
Suudi Arabistan medyası, Mısır’da Gazze Şeridi’ndeki ateşkes görüşmelerinde Hamas’ı temsilen Hamas Gazze lideri Halil el-Hayya’nın yer alacağını bildirdi. El-Hayya’nın, İsrail’in Doha’ya düzenlediği saldırının ardından ortaya çıktığı düşünülüyor. Yapılan bir röportajda El-Hayya, “Yakınlarımı kaybetmenin acısı, Gazze’deki katliamı unutturmuyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Müzakerelere Katılım ve Beklentiler
ABD Başkanı Donald Trump tarafından önerilen ve Türkiye’nin de dahil olduğu çok sayıda ülkenin yer aldığı Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması amaçlı barış planı müzakerelerine dair yeni bilgiler gündeme geldi. Suudi Arabistan basını, Mısır’ın turistik kenti Şarm el-Şeyh’te gerçekleştirilecek görüşmelere Halil el-Hayya’nın katılacağını açıkladı. El-Hayya ve beraberindekilerin, yarın yapılacak görüşmeden önce Mısır’ın Kahire kentine ulaşması planlanıyor. Söz konusu müzakerelerin, İsrail’in Gazze’den kademeli olarak çekilmesini ve İsrailli rehine takasının sağlanmasını içermesi bekleniyor.
“Ailemi Kaybetmenin Acısı Unutulmuyor”
İsrail basını, El-Hayya’nın Katar’ın başkenti Doha’da kimsenin tahmin etmediği şekilde kamuoyuna ilk kez çıktığını ileri sürdü. Al Araby televizyonuyla gerçekleştirilen röportajında El-Hayya, “Ailemden kaybettiğim insanlar ve Gazze’deki yıkım arasında bir ayrım yapmıyorum. Hayatını kaybedenlerin kanı Kudüs’e ve İslam milletinin zaferine giden yolda bir işaret olmalıdır” dedi.
Doha Saldırısının Kayıpları
İsrail’in Doha’daki Hamas müzakere heyetine düzenlediği saldırıda, El-Hayya’nın oğlu da dahil olmak üzere toplamda 6 kişi yaşamını yitirmişti. Olay sonrası gelen açıklamalarda, saldırının hedeflerine ulaşmadığı ve üst düzey bir Hamas yetkilisinin etkisiz hale getirilmediği bilgisi verildi.