Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Hacettepe Üniversitesi, Dünyaca Ünlü Anzer Balı İçin 12 Referans Kovanıyla Sağım İşlemlerini Gerçekleştirdi

    Hacettepe Üniversitesi, ünlü Anzer balının 2025 yılı sağım işlemlerini başlattı. Prof. Dr. Aslı Özkırım, referans kovanlardan alınan verilerin analiz edileceğini ve bu yıl rekoltenin geçen yıla göre üç kat artacağını belirtti. Anzer balı için dolum ve coğrafi işaretleme işlemleri yapılacak.

    Hacettepe Üniversitesi, ünlü Anzer balının 2025 yılı sağım işlemlerini başlattı.

    Dünyaca Tanınan Anzer Yaylası’nda Referans Kovanı Sağımı Yapıldı

    Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası, Hacettepe Üniversitesi tarafından yerleştirilen 12 referans kovanının sağım işlemlerine sahne oldu. Padişahların balı olarak bilinen Anzer balında 2025 yılı için sağım süreçleri başladı.

    Referans Kovanların Sağım İşlemi

    Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde analiz edilecek ballar için kurulan referans peteklerin mührü açılarak sağım işlemi gerçekleştirilmiştir. 12 farklı lokasyonda yer alan bu peteklerden elde edilen veriler doğrultusunda Anzer balının kalitesi değerlendirilecek. Ardından, elde edilen ballar dolum yapılarak coğrafi işaret logosuyla mühürlenecek.

    Uygunluk Raporları Hazırlanacak

    Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, uygunluk raporlarının referans ballar ile yöredeki bal üreticileri arasındaki karşılaştırmalar sonucu oluşturulacağını belirtti. Özkırım, “Bal hasadımızı tamamladık. Bu mühürlemeler ile Tarım Müdürlüğü’ne şahit numuneler, analiz için numuneler ise bize ulaşacak. Analiz sonuçları doğrultusunda yerel üreticilere dolum hakkı tanıyacağız,” şeklinde açıklamada bulundu.

    Rekolte Beklentisi

    Bu yılki rekoltenin, bir önceki yıla oranla yaklaşık üç kat artacağını dile getiren Özkırım, “İklim değişikliğinin her zaman olumsuz sonuçlar doğurmadığını gördük. 4 Temmuz’da yaşanan kar yağışı sonrasında her şeyin donacağını düşünmüştük, fakat taze çiçeklerin gelişimi bizi sevindirdi. Bu yıl ortalama kovan başına 6,5 kilogram bal üretimi bekliyoruz. Anzer, tarihindeki en yüksek rekoltelerden birine ulaşma yolunda. Daha fazla ürün alabilen kovanlar da mevcut. Referans kovanları baz alarak ortalama 6,5 kilogram belirledik,” diye konuştu.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı