Kentte özellikle Güneyşehir, Kuzeyşehir, Karataş, Beştepe ve Gazikent isimleri öne çıkıyor.
Ancak şu aşamada bu 5 bölgenin ilçe yapılmasına ilişkin Resmî Gazete’de yayımlanmış veya kesinleşmiş resmi bir karar bulunmuyor. Konu şimdilik olası bir idari düzenleme kapsamında tartışılıyor.
Gaziantep’in nüfusu 2,2 milyonu geçti
Yeni ilçe tartışmasının temelinde Gaziantep’in son yıllardaki hızlı büyümesi bulunuyor.
TÜİK’in 2025 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Gaziantep’in nüfusu 2 milyon 222 bin 415 kişiye ulaştı.
Kent merkezindeki nüfus yoğunluğu ise daha çarpıcı bir tablo ortaya koyuyor.
Şahinbey’in nüfusu 957 bin 792, Şehitkamil’in nüfusu ise 905 bin 880 olarak kayıtlara geçti.
Böylece Şahinbey, İstanbul Esenyurt’un ardından Türkiye’nin en kalabalık ikinci ilçesi olurken Şehitkamil de ülkenin en kalabalık ilçeleri arasında yer aldı.
Bu tablo, Gaziantep’in mevcut ilçe yapısının gelecekte yeniden ele alınabileceğine yönelik beklentileri artırıyor.
Kuzeyşehir hızla büyüyor
Yeni ilçe ihtimalinde adı en fazla geçen bölgelerden biri Kuzeyşehir.
Gaziantep’in kuzeyinde yeni bir uydu kent olarak büyüyen bölgede son yıllarda binlerce yeni konutun yapımına başlandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kuzeyşehir ve Güneyşehir’de toplam 14 bin konutluk projelerin devam ettiğini açıkladı. Sadece Kuzeyşehir’de Haziran 2026’da 2 bin yeni konutun daha temeli atıldı.
Yeni konutların tamamlanmasıyla bölgenin nüfusunun daha da artması bekleniyor.
Güneyşehir de listede
Kentteki büyümenin diğer önemli merkezi ise Güneyşehir.
Yeni konut alanlarının hızla genişlediği Güneyşehir, altyapı ve sosyal donatı yatırımlarıyla birlikte yeni bir yerleşim merkezi haline geliyor.
Bölgedeki nüfus artışının devam etmesi halinde Güneyşehir’in mevcut mahalle yapısından çıkarılarak daha kapsamlı bir idari statüye kavuşabileceği konuşuluyor.
Sözcü’de yer alan haberde de olası yeni ilçe senaryosunda Kuzeyşehir ile Güneyşehir’in ilk sıralarda bulunduğu belirtiliyor.
Karataş için de ilçe beklentisi
Gaziantep’te adı yeni ilçe tartışmalarında uzun süredir geçen bölgelerden biri de Karataş.
Yoğun konutlaşmanın yaşandığı Karataş, nüfusu ve ticari hareketliliği açısından birçok ilçeyle yarışan büyük yerleşim alanlarından biri haline geldi.
Bu nedenle olası idari düzenlemede Karataş’ın da yeni ilçe merkezi yapılabilecek bölgeler arasında değerlendirildiği belirtiliyor.
Gazikent ve Beştepe de konuşuluyor
Listede yer alan diğer iki bölge ise Gazikent ve Beştepe.
Her iki bölgenin de son yıllarda artan nüfusu, konut yoğunluğu ve kent merkeziyle oluşturduğu bağlantı nedeniyle olası yeni ilçe düzenlemesinde değerlendirilebileceği konuşuluyor.
Böylece Gaziantep’te yeni ilçe statüsü için adı geçen 5 bölge şöyle sıralanıyor:
Kuzeyşehir
Güneyşehir
Karataş
Gazikent
Beştepe
5 yeni ilçe kesinleşti mi?
Hayır.
9 Eylül 2026 itibarıyla söz konusu beş bölgenin ilçe yapılmasına ilişkin kesinleşmiş bir kanun, Cumhurbaşkanlığı kararı veya Resmî Gazete düzenlemesi bulunmuyor.
Bu nedenle “Gaziantep’e 5 yeni ilçe kesin olarak geliyor” ifadesi mevcut durumda doğru değil.
Gündemde olan konu, Gaziantep’in hızla büyüyen yerleşim yapısı nedeniyle gelecekte yapılabilecek olası bir idari düzenleme.
Yeni ilçe nasıl kuruluyor?
Türkiye’de yeni bir ilçenin oluşturulması yalnızca nüfus büyüklüğüne bakılarak otomatik şekilde gerçekleşmiyor.
Nüfusun yanı sıra;
coğrafi yapı,
ekonomik büyüklük,
ulaşım bağlantıları,
kamu hizmetlerine erişim,
yerleşim alanının büyüklüğü
ve mevcut ilçelerin idari yapısı gibi çok sayıda kriter değerlendiriliyor.
Ardından yasal düzenleme sürecinin tamamlanması gerekiyor.
Bu nedenle bir bölgenin nüfusunun 50 bin veya 100 bin kişiyi geçmesi tek başına ilçe statüsü kazanması anlamına gelmiyor.
Gaziantep’te neden yeni ilçe tartışılıyor?
Gaziantep açısından dikkat çeken temel sorunlardan biri iki merkez ilçenin olağanüstü büyüklüğe ulaşması.
Şahinbey yaklaşık 958 bin, Şehitkamil ise yaklaşık 906 bin nüfusa sahip.
Bu iki ilçenin toplam nüfusu yaklaşık 1 milyon 864 bin kişiye ulaşıyor.
Dolayısıyla Gaziantep nüfusunun büyük bölümü iki merkez ilçede toplanmış durumda.
Yeni yerleşim alanlarının da hızla büyümesi, gelecekte Şahinbey ve Şehitkamil’in bazı bölgelerinin ayrılarak yeni ilçeler oluşturulması seçeneğinin daha fazla tartışılmasına neden olabilir.
Gaziantep’e yeni ilçeler gelecek mi?
Şimdilik resmi karar bulunmuyor ancak kentin nüfus yapısı yeni bir idari düzenleme ihtimalini güçlendiren önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
Özellikle Kuzeyşehir ve Güneyşehir’de binlerce yeni konutun tamamlanmasıyla nüfusun daha da yükselmesi, önümüzdeki dönemde yeni ilçe tartışmalarını yeniden gündeme taşıyabilir.
Kesin tablo ise ancak İçişleri Bakanlığı, TBMM veya diğer yetkili makamlar tarafından resmi bir düzenleme açıklanması halinde belli olacak.



