Çocuklarda Kalp Hastalıklarına Dikkat! Üfürüm Belirtileri Risk İşareti Olabilir

Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü Uzm. Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, çocuklarda kalp hastalıklarının yaygın olduğunu belirtti. Aşırı terleme ve nefes darlığı gibi belirtiler kalp sorunlarına işaret edebilir. Üfürüm ise genellikle masumdur, ancak anormal durumlarda uzman yönlendirmesi gereklidir.

Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü Uzm. Dr. Seyyit Bahaettin

Gün boyunca aktif olan ve sağlıklı bir görünüm sergileyen çocuklar bile kalp rahatsızlıklarıyla karşılaşabilir. Toplumda yaygın olan “Çocuklar kalp hastası olamaz” yanılgısına karşın, birçok çocuk doğuştan gelen kalp hastalıkları nedeniyle çeşitli tehditlerle karşılaşmaktadır. Aşırı terleme, fiziksel yük altında nefes darlığı gibi belirtiler, kalp sorunlarının habercisi olabilir.

Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Uzm. Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, çocuk kalp hastalıkları konusunda uyarıda bulunarak, “Rutin muayenelerde kalp kapaklarının açılıp kapanması sırasında, normal kalp seslerine ek olarak bazen anormal sesler duyulabilir. Bu anormal seslere ‘üfürüm’ denir. Çocukların yarısında bu üfürüm duyulma ihtimali bulunmaktadır. Birçok üfürüm, sağlıklı çocuklarda görülen masum seslerdir. Ancak muayene esnasında çocuğun ateşinin, enfeksiyonunun, kansızlığının veya tiroit bozukluğunun olması, masum üfürümlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Masum üfürüm tespit edilen çocukların aileleri endişeye kapılmamalıdır; zira çocuklarının kalbi sağlıklıdır” ifadelerini kullandı.

“Üfürümler altı derecede sınıflandırılıyor”
Kalp üfürümlerinin şiddetinin altı farklı dereceye ayrıldığına dikkat çeken Uzm. Dr. Öncü, “Birinci derece en hafif üfürümken, altıncı derece en şiddetli olanıdır. Üçüncü derece ve üzeri üfürümler anormal kabul edilir ve bu durumda mutlaka ayrıntılı inceleme yapılmalıdır. Üfürümün derecesini, deneyimli bir çocuk hekimi çocuğun kalbini muayene ederek belirleyebilir ve aileyi bilgilendirebilir. Gerekirse çocuk kalp doktoruna sevk edebilir. Üfürümler genellikle kalbin karıncıkları veya kulakçıkları arasında bulunan deliklerden kaynaklanırken, ikinci en yaygın neden ise kalp ile akciğer arasındaki kan damarlarındaki daralmadır. Anormal bir üfürüm tespit edildiğinde, uzman hekim sizi çocuk kardiyolojisi konusunda bir doktora yönlendirecektir” dedi.

Kardiyolojik tetkiklerle tanı konuluyor
Uzm. Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, üfürüm hastalığının teşhisi hakkında ise, “Uzman doktor, EKG veya EKO gibi ileri tetkikler ile üfürümün nedenini belirleyecektir ve gerekli işlemler hakkında sizi bilgilendirecektir. Eğer çocuğunuzda yaygın bir morarma gözlemlenirse, hiçbir vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmalısınız. Ayrıca çabuk yorulma, hızlı nefes alma, fiziksel aktivite esnasında nefes darlığı, aşırı terleme, şiddetli göğüs ağrısı, yoğun çarpıntı hissi, kilo alamama veya sık sık akciğer enfeksiyonu geçirme durumlarından biri veya birkaçı varsa, vakit kaybetmeden uzman muayenesine gitmelisiniz” şeklinde uyarıda bulundu.