Bebek Yavuz’un Bilateral Koanal Atrezi Ameliyatı Başarıyla Gerçekleştirildi

Üç günlükken bilateral koanal atrezi teşhisi konulan Yavuz bebek, Antalya’dan Konya’ya sevk edilerek Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde başarılı bir cerrahi müdahale ile burun delikleri açıldı. Artık rahat bir şekilde nefes alabiliyor.

Üç günlükken bilateral koanal atrezi teşhisi konulan Yavuz bebek, Antalya'dan

Koanal Atrezi Teşhisi Konulan Bebek, Antalya’dan Konya’ya Sevk Edildi

Üç günlükken bilateral koanal atrezi (her iki burun deliğinin kapalı olma durumu) teşhisi konulan bebek, ambulansla Antalya’dan Konya’ya getirildi. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ameliyata edilen Yavuz bebek, artık rahat nefes alabiliyor.

Bebek Ameliyata Alındı

Antalya’da doğan ve her iki burun deliğinin de tıkalı olması nedeniyle entübe edilen bebek, 3 günlükken Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine sevk edildi. Ambulansla getirilen bebeğin yapılan kontrollerinde bilateral koanal atrezi (her iki burun deliğinin kapalı olma durumu) tespit edilmesi üzerine cerrahi planlandı. Ameliyata alınan ve her iki burun deliği açılarak burundan nefes alması sağlanan bebek, kendisi nefes alıp vermeye başladı. Kontrollerinde nefes alış verişi normal olan ve solunum sıkıntısı yaşamayan bebek taburcu edildi.

Koanal Atrezi Hakkında Bilgi

Koanal atrezinin, burun arka kısmının nefes alıp vermeye katkı sağlamaması durumu olduğunu belirten KBB Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üy. Muhammet Fatih Gökmen, “Bebekler doğumdan sonra sadece burundan nefes alıp verebildikleri için solunum sıkıntısı ortaya çıkabiliyor. Burnun arkasındaki doğal açıklığın, cerrahi olarak yeniden sağlanması gerekiyor. Kliniğimizde tamamen endoskopik olarak (burun içinden) yapılan bu ameliyat, doğumdan sonra erken dönemlerde bile yapılabilmektedir” dedi.

Başarılı Ameliyat İçin Ekip Çalışması

Beş günlük ve 2 bin 500 gram ağırlığında olan bebeğin ameliyatını başarıyla gerçekleştirebilmek için yenidoğan yoğun bakım, anestezi ve kulak burun boğaz cerrahi ekibinin ortak çalışması gerektiğini ifade eden Gökmen, “Hastamızın tedavi sürecine verdikleri katkılardan dolayı başta Dr. Öğr. Üy. Saime Sündüs Uygun olmak üzere tüm yenidoğan yoğun bakım ekibine; Prof. Dr. İbrahim Özkan Önal ve anestezi ekibine; hastanın tanı, tedavi ve takip sürecinde her an bizlere yardımcı olan KBB araştırma görevlisi meslektaşlarıma ve ameliyat ekibime teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı