Bakan Tekin'den Açıklamalar
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Türk devlet geleneği türedi bir gelenek değil, dünyanın en eski devlet geleneklerinden bir tanesi. Bu geleneğin en bariz noktalarından bir tanesi, Türkistan'daki ilk Türk devletlerinde başlayan sıkıntılı dönemlerde önemli devlet işlerinin toplumda istişare edildiği bir gelenek üzerine inşa edilmesi” dedi.
Bakan Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 106. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programa katıldı. Program öncesinde Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde cuma namazını kılan Bakan Tekin, ardından öğrencilerle birlikte mehter takımı eşliğinde 1. TBMM Binası'na yürüyüş yaptı. Tarihi Meclis binası önünde düzenlenen törende, dualar eşliğinde TBMM'nin açılışını simgeleyen kurdele kesimi gerçekleştirildi. Programa katılan öğrenciler, bu önemli günde etkinliklere aktif katılım gösterdi. Ayrıca, temsili olarak bir Meclis oturumu düzenlendi ve burada milli egemenliğin önemi ile 23 Nisan'ın çocuklara armağan edilmesinin anlamı bir kez daha vurgulandı.
Bakan Tekin, programda yaptığı konuşmada, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta yaşanan okul saldırılarının tekrarlanmaması temennisinde bulundu. Gazi Meclis'in birçok zorlukla açıldığını dile getiren Bakan Tekin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bu Meclis için tüm varını yoğunu verdiğini ifade etti.
Türk Devlet Geleneği ve İstişare
Türk devlet geleneğinde önemli problemlerin halk ile istişare edilerek çözüldüğünü belirten Bakan Tekin, “Geçtiğimiz hafta yaşadığımız olayda kaybettiğimiz öğretmenimiz ve öğrencilerimizi anmamız lazım. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Şu anda hastanelerde tedavisi devam eden kardeşlerimize Allah'tan şifa ediyorum. Yakınlarına Allah'tan sabır diliyorum. İnşallah bu tür olayları tekrar yaşamayız. Türk devlet geleneği türedi bir gelenek değil, dünyanın en eski devlet geleneklerinden bir tanesidir. Bu geleneğin en bariz noktalarından biri, Türkistan'daki ilk Türk devletlerinden başlayan sıkıntılı dönemlerde önemli devlet işlerinin toplumda istişare edilmesiyle inşa edilmiştir. İslamiyet'in kabulü sonrasında ise, devlet yönetiminde yönetilenlerle istişare ederek yönetimin daha etkin olacağı vurgulanmaktadır” diye konuştu.
Birlik ve Beraberlik Vurgusu
Bakan Tekin, Türkiye'nin bağımsızlığına ve birliğine katkıda bulunan herkesin önemine dikkat çekerek, “Eski Türk devletleri de bizim devletimiz, Osmanlı Devleti de bizim devletimiz. Osmanlı devlet adamları da bizim devlet adamlarımızdır. Kurtuluş Savaşı'nı yürüten Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları da bizim devlet önderlerimizdir. Bu ülkeye, bağımsızlığa katkı veren herkesi ayrım gözetmeksizin hayırla anmalıyız” dedi. Bakan Tekin, bu birlikteliği gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir eğitim-öğretim ortamı oluşturmanın önemine vurgu yaparak, “Nisan ayında ‘Maarif'in Kalbinde Çocuk' etkinlikleriyle kastettiğimiz şey, çocuklarımızın milli egemenliğe ve değerlerimize sahip çıkmasıdır. İçinde bulunduğumuz bu zor günlerde milli birliğimizin, beraberliğimizin ve dayanışma duygularımızın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Hepimizi bu değerlere sahip çıkmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.





