Aslan Balığı Dikenleriyle Yaralanan Profesörden Sıcak Su Uyarısı
Antalya'da yaklaşık 26 yıldır araştırma ve eğitim amacıyla dalış yapan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Pazar günü Konyaaltı'nda dalış yaptığı sırada aslan balığıyla temas etti. Dalış sırasında eline çarpan balığın dikenleri, bir parmağına ve avuç içine battı. Şiddetli acı ve kanama yaşayan Gökoğlu, sıcak su tedavisinin önemini anlatırken, “Bazı vatandaşlarımız böyle bir olay yaşadıklarında bölgeye buz uyguluyor. Ancak bu yanlış. Aslan balığı teması yaşandığında sıcak su uygulanması gerekiyor” dedi.
Sıcak Su Uygulaması Hayati Öneme Sahip
Olayın ardından sahile çıkan Gökoğlu, kumun sıcaklığından yararlanarak elini sıcak kumun içine soktu. Daha sonra sıcak su temin eden Gökoğlu, sıcak suyun zehrin etkisini azaltmada kritik rol oynadığını belirtti. “Sıcak su, zehrin parçalanarak denatüre olmasını sağlıyor. Eğer bu uygulamayı yapmasaydık elimizde morarma ve çürüme oluşabilirdi” diye konuştu.
Yanlış Uygulamalar ve Sağlık Uyarıları
Aslan balığıyla temas edenlerin mutlaka sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurgulayan Gökoğlu, “Olayın ardından öğrencilerimiz beni hastaneye götürmek istedi. Ancak şu ana kadar bunun için belirlenmiş özel bir tedavi yöntemi yok. En etkili uygulama sıcak su” dedi. Ayrıca, aslan balıklarının ağa yakalandıklarında zehirlerinin etkisinin, canlı balıkla doğrudan temasa göre daha az olduğunu da sözlerine ekledi.





