Siyah Tabaka ve Endişe
Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Türkler Mahallesi sahilinde deniz üzerinde oluşan siyah tabaka, bölge sakinlerini tedirgin etti. İlk bakışta petrol sızıntısı ya da deniz kirliliği izlenimi veren bu olay, yapılan incelemelerin ardından deniz çayırı yaprakları olduğu anlaşıldı.
Hacıümmet Koçak'ın Açıklamaları
Alanya'da yaşayan 79 yaşındaki Hacıümmet Koçak, olayla ilgili olarak, “İlk gördüğümüzde bu siyah tabakanın ne olduğunu anlayamadık. Sahile indik, yakından inceledik. Elimize aldığımızda bunun yosunsu bir cisim olduğunu fark ettik” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'ndan Açıklama
Sahildeki siyah kirliliğin deniz çayırı olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Videodaki gördüğümüz siyahlıklar, deniz çayırlarının yapraklarıdır. Bu, petrol veya kir değil, Posidonia deniz çayırlarıdır. Bu bitkiler, sonbaharla birlikte vejetasyonunu tamamlar. Kışın, Posidonia üzerindeki eski yapraklar koparak deniz ekosistemine girer. Akıntının durgun olduğu yerlerde bu yapraklar parçalanır ve denizde siyahlık oluşturur. Gördüğümüz görüntüler, Posidonia yapraklarının parçalanmış halidir. Ayrıca, Posidonia'nın varlığı, orada yaşanabilecek bir hayatın olduğunu gösterir. Bu, denizlerin Amazon ormanları gibidir” şeklinde konuştu.
Deniz Dalgalı Olunca
Bölgede otel müdürü olarak görev yapan Deniz Yerlikaya, sahil kısmının ilerisinde yosun alanlarının olduğunu belirterek, “Deniz dalgalı olduğu zaman bu yosunlar kıyıya vuruyor. Bu yıl dalgaların fazla olması nedeniyle yosunlar yoğun şekilde sahile geldi. Bu her zaman olan bir durum değil. Biz ekipler olarak bu yosunları temizliyoruz, şu anda büyük ölçüde temizlenmiş durumda. Bu olay deniz kirliliğiyle ilgili değil, tamamen doğal bir oluşum” açıklamalarında bulundu.
Hava Görüntüleri
Öte yandan, sahil şeridinde oluşan siyah görüntü, havadan drone ile de görüntülendi. Görüntülerde, kıyı boyunca yer yer yoğunlaşan siyah yosun birikintileri dikkat çekti.





