Yaşlı nüfus arasında işitme kaybının önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiği ifade ediliyor. Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Özgür, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 50 yaş ve üzeri bireylerde işitme kaybı oranının her beş yılda bir yüzde 10-15 arttığına dikkat çekti. Özellikle 85 yaş üstü kişilerde, her iki bireyden birinin işitme cihazı kullanması gerektiği vurgulanarak, bu durumun sosyalleşmeyi olumsuz etkileyebileceği belirtildi.
İşitme kaybının sadece yaşlıları etkilemediğine, çocuklarda da gelişim sorunlarına yol açabileceğine değinen Özgür, yaşlıların genellikle bu durumu kabullenmekte zorluk çektiğini ve çevrelerinin yönlendirmesiyle muayene olduklarını ifade etti. Anlaşılması güç bir duruma düştüklerinde, söylenenleri kavuşturmak için daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini söyleyen uzman, bunun da zihinsel yorgunluğa neden olduğunu belirtti.
Özgür, ayrıca işitme kaybının demans ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların riskiyle bağlantılı olduğunu vurgulayarak, bu hastalıkların önlenebilir sebeplerinden biri olduğunu dile getirdi. İşitme kaybının toplumda daha fazla farkındalık yaratılması ve gerekli tedavinin uygulanması gerektiğini söyleyen uzman, yaşlanma süreciyle birlikte artan bu sorunun göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.