Bir dönem Türkiye’nin dört bir yanında açılan şubeleriyle dikkat çeken Ekleristan hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığının 2 Temmuz 2026 tarihinde güncellediği taklit ve tağşiş listesinde, Ekleristan markasıyla satışa sunulan bir ürün de yer aldı.

3 Temmuz Hava Durumu: İstanbul, Ankara ve İzmir’de Sıcaklık Yükselecek
3 Temmuz Hava Durumu: İstanbul, Ankara ve İzmir’de Sıcaklık Yükselecek
İçeriği Görüntüle

Bakanlığın laboratuvar analizlerine göre Bursa’nın Nilüfer ilçesinde faaliyet gösteren Cevizden Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından üretilen 11 Şubat 2026 üretim tarihli Antep fıstıklı eklerde ay çekirdeği tespit edildi.

Bakanlık hangi ürünü açıkladı?

Kamuoyuna duyurulan kayıt, markanın bütün ürünlerini değil, denetlenen belirli ürünü ve üretim bilgisini kapsıyor.

Açıklanan bilgi Ayrıntı
Ürün Antep fıstıklı ekler
Marka Ekleristan
Üretici Cevizden Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Üretim yeri Nilüfer, Bursa
Üretim tarihi 11 Şubat 2026
Tespit edilen uygunsuzluk Ay çekirdeği tespiti
Kamuoyuna duyuru tarihi 2 Temmuz 2026

Tarım ve Orman Bakanlığı, laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünleri; üretici, marka, ürün ve parti ya da seri bilgileriyle kamuoyuna açıklıyor. Bakanlığın tanımına göre bir ürüne aynı değeri taşımayan başka bir maddenin, asıl maddeymiş gibi katılması taklit veya tağşiş kapsamında değerlendiriliyor.

Bu nedenle açıklanan bulgu, Ekleristan’ın tüm ürünlerine veya geçmişte faaliyet gösteren bütün şubelerine yönelik genel bir karar olarak değil, listede belirtilen ürün kaydı üzerinden değerlendirilmelidir.

Ürün iflas kararından önce üretilmiş

Takvimdeki ayrıntı dikkat çekti. Bakanlık listesine giren eklerin üretim tarihi 11 Şubat 2026 olarak açıklandı. Ekleristan Gıda ve bağlantılı şirketler hakkındaki iflas kararı ise 1 Nisan 2026 tarihinde verildi.

Buna göre tağşiş tespitine konu olan ürün, şirketler hakkındaki iflas kararından yaklaşık yedi hafta önce üretilmişti. Sonucun kamuoyuna açıklanması ise iflas kararından yaklaşık üç ay sonra gerçekleşti.

Ekleristan neden iflas etti?

Ekleristan Gıda, Cevizden Gıda ve Snowland Taşımacılık daha önce mali sorunlar nedeniyle konkordato sürecine girmişti. Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, üç şirkete verilen geçici konkordato süresini 8 Mart 2026’dan itibaren iki ay uzatmıştı.

Ancak sonraki değerlendirmede konkordato talepleri reddedildi. Mahkeme, Ekleristan Gıda, Cevizden Gıda ve Snowland Taşımacılık’ın 1 Nisan 2026 saat 15.02 itibarıyla iflasına hükmetti. Tasfiye sürecinin üç şirket bakımından da basit tasfiye yöntemiyle yürütülmesine karar verildi.

Üç şubeden yüzlerce noktaya ulaşmıştı

Pandemi döneminde hızlı büyümesiyle öne çıkan Ekleristan, Bursa’daki birkaç şubeden franchise sistemiyle Türkiye geneline yayılmıştı. Marka, bir dönem 52 ilde 425 şubeye ulaştığını açıklamıştı.

Kısa sürede yakalanan bu büyüme, markayı tatlı sektörünün en görünür zincirlerinden biri haline getirmişti. Ancak konkordato süreci, 1 Nisan’daki iflas kararı ve son olarak Bakanlığın tağşiş açıklaması, şirketin son aylarında yaşanan gelişmeleri yeniden gündeme taşıdı.

Tüketiciler listeyi nasıl kontrol edebilir?

Vatandaşlar, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen güncel ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığının Güvenilir Gıda platformundan kontrol edebiliyor. Bakanlığın sisteminde ürün adı, üretici, marka ve uygunsuzluk bilgileri ayrı ayrı yayımlanıyor. Şüpheli ürün ve işletmelere ilişkin bildirimler ayrıca Alo 174 Gıda Hattı üzerinden yapılabiliyor.