Sistem yıllarca hareketsiz kalması için kurulabilir. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıf olduğu bir dönemde virüs zona şeklinde yeniden aktifleşebilir. Bununla birlikte, virüsün çoğu aktif değildir ve zona veya diğer sağlık sorunlarına neden olmaz. Bununla birlikte, bazı insanlar herpes zoster'ı birkaç kez deneyimleyebilir.

  Zona Hastalığı Nedir?

  Zona veya suçiçeği-zoster, tek bir sinirin veya tek bir sinir tarafından kontrol edilen cildin yüzeyinin, suçiçeği-zoster adlı bir virüsle enfekte olduğu bir durumdur. Geçmişte suçiçeği geçiren herkes herpes zoster'a sahip olabilir. Suçiçeği veya suçiçeği virüsüne neden olan virüse hiç maruz kalmamış olanlara zona bulaşamaz. En sık 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülür. Bununla birlikte, daha önce suçiçeği geçiren her yaştan insanda bir veya daha fazla kez ortaya çıkabilir.

  Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  Zona hastalığının belirtileri genellikle döküntü sonrasında ortaya çıkan bölgede yanma, karıncalanma, kaşıntı veya karıncalanma ile başlar. Bazen bu bulgular çok ciddi olabilir ve bireyler dayanılmaz acıyı çekmek durumunda kalırlar.

  Düzensiz kırmızılıklar, etkilenen bölgeye özgüdür. Döküntüler bu ilk semptomlardan 1-5 gün sonra ortaya çıkar ve sıvı dolu blister paketler haline gelirler. Nadir durumlarda, karakteristik herpes zoster gözlenmez.

  Döküntü suçiçeği ile aynıdır; ancak suçiçeği gibi vücudun her yerinde görülmez. Herpes zoster'de döküntü, yüz, boyun, sırt, kalça veya gövde gibi bir alanla sınırlıdır ve vücudun yarısında bulunur. Gözlerde görülebilen optik zona adı verilen bir enfeksiyon, ağrılı göz iltihabına neden olabilir ve bu da çok tehlikeli olan geçici veya kalıcı görme kaybına neden olabilir. Diğer belirtiler şunlar olabilir:

  - Baş ağrısı veya baş dönmesi

  - Yorgunluk, halsizlik

  - Ateş, titreme ve mide bulantıları

  Zona Hastalığı Neden Meydana Gelir?

  Suçiçeği zoster virüsü, herpes virüsü de dahil olmak üzere herpes virüsleri ailesidir ve herpes zoster'in nedenidir. Sadece suçiçeği ile enfekte olan ve nadiren suçiçeği aşısı olanlar daha sonraki yaşamda herpes zoster geliştirebilirler. Varicella zoster virüsüne hiç maruz kalmamış kişilerde hastalığı görmeyiz.

  Genellikle, çocuklarda veya ergenlerde ilk suçiçeği-zoster enfeksiyonuna suçiçeği neden olabilir. Suçiçeği tedavi edildikten sonra, virüs omurgadaki bazı sinir hücrelerinde uyuyacaktır. Virüs uykuya daldığında, kişide hiçbir belirti veya semptom gözlenmez. Bununla birlikte, bazı bireylerde, suçiçeği-zoster virüsü birkaç yıl sonra yeniden aktif hale gelebilir ve sinir yollarına dönüşebilir ve herpes zoster ile sonuçlanabilir. Herpes zoster'in yeri ve deseni etkilenen sinir bölgesini yansıtır.

  Tedavi Nasıl Gerçekleşir?

  Hastalığın bilinen kesin bir tedavisi yoktur, ancak semptomları sınırlamak ve ilerlemelerini önlemek için ilaçlar kullanılabilir. Herpes zoster'ı tedavi etmek için, suçiçeği zoster virüsüyle savaşmak için asiklovir ve valasiklovir adı verilen antiviral ilaçlar kullanılır. Ağrı, yanma ve karıncalanmayı gidermek için analjezikler, merhemler ve losyonlar da reçete edilir.