Yunusemre’de Doğal Yaşam Sınıfı Projesi Uygulandı
Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Akgedik TOKİ Ortaokulu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde “Agro Doğal Yaşam Sınıfı” adlı yenilikçi bir projeye imza attı. Bu proje çerçevesinde, okulun kullanılmayan bahçesi, öğretmen ve öğrencilerin iş birliğiyle geri dönüşüm materyalleri kullanılarak doğal bir yaşam alanına dönüştürüldü.
Bahçede Organik Ürünler Yetiştiriliyor
Bahçede, paletlerden oturma grupları yapılırken, eski kasalar sebze yatağı olarak değerlendirilmekte. Atık saksılar ise fide alanı haline getirildi. Proje dahilinde, domates, biber ve salatalık gibi çeşitli ürünlerin yetiştirilmesine başlanmıştır. Projenin hedeflerinden biri, öğrencilerin doğayla iç içe bir eğitim ortamında çevre bilinci, sorumluluk hissi ve üretkenlik becerileri kazanmalarını sağlamaktır.
Öğrencilerin Aktif Katılımı
Öğrencilerin teneffüs saatlerinde bahçede gönüllü olarak çeşitli görevleri üstlendiği ve sulama, çapalama, temizlik gibi faaliyetlerde bulunduğu ifade edilmiştir.
Modern Eğitim Yaklaşımları Benimseniyor
Bu proje, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yeni Maarif Modeli ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun bir şekilde kurgulandığı açıklanmıştır. Eğitim anlayışı, geleneksel ezberci yaklaşımdan uzak, değerler eğitimi ve beceri odaklı bir öğrenme metotlarıyla şekillenmiştir.
Projenin Desteklenmesi
Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli, projeye olan desteğini vurguladı ve doğa tabanlı eğitim uygulamalarının artırılacağını bildirdi.
Okul Müdüründen Açıklama
Okul Müdürü Mehmet Emin Efe, “Bu proje, eğitimin sadece sınıf duvarlarıyla sınırlı olmadığını ortaya koyuyor. Öğrenciler, bilgi edinmenin yanı sıra doğaya saygı, sorumluluk ve çevre bilinci kazanıyor. Kullanılan tüm malzemeler geri dönüşüm ürünlerinden oluşmakta. Neredeyse sıfır maliyetle oluşturduğumuz bu sınıf, sürdürülebilir eğitim anlayışına bir örneklik teşkil ediyor. Öğrenciler, atığın aslında bir kaynak olduğunu tecrübe ederek öğreniyor.” şeklinde konuştu.