Güney Kore’nin Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Anayasa Mahkemesi’ndeki azil duruşmasında liberal demokrasiye olan inancını dile getirerek, kendisine yöneltilen “isyan” ve “görevi kötü kullanma” suçlamalarını yalanladı. Yoon, “Anayasa Mahkemesi’nin amacının Anayasa’yı korumak olduğunu unutmadan, yargıçlardan arz ediyorum ki beni farklı açılardan olumlu bir şekilde değerlendirsinler” şeklinde konuştu.
Güney Kore’de, ilan ettiği 6 saatlik sıkıyönetim durumu sebebiyle yetkileri askıya alınan Yoon Suk Yeol, azil sürecinin 3. duruşmasında ilk kez hakim karşısında yer aldı. Başkanlık Güvenlik Servisi’nin (PSS) sıkı güvenlik önlemleri çerçevesinde, Yoon’un Uiwang’daki Seul Gözaltı Merkezi’nden Anayasa Mahkemesi’ne transfer edildiği bildirildi. Yoon, saat 14.00’te duruşma salonuna giriş yaptı ve 8 yargıcın gelmesini bekledi. İlk kez yer aldığı duruşmada kısa bir konuşma yapma izni talep eden Yoon, “Daha önceki hayatım boyunca ve kamu görevi süresince her zaman liberal demokrasiye inandım” ifadesini kullandı. Sıkıyönetimin, başkanın yasal yetkileri arasında olduğunu yineleyen Yoon, “İsyan” ve “görevi kötüye kullanma” iddialarını reddederken, “Anayasa Mahkemesi, Anayasa’yı korumakla yükümlüdür, bu yüzden benden yana olumlu bir değerlendirme yapılmasını talep ediyorum” diye belirtti.
Yoon ve avukatları, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmediklerini ifade etti. Yoon, 3 Aralık’ta Ulusal Meclis’e iletilen özel kuvvetler birliklerinin amacının yasama organını devre dışı bırakmak ya da sıkıyönetimi engellemek değil, tam tersine böyle bir eylemin ülkeye büyük zarar vereceğini vurguladı. “Bu ülkede parlamentonun ve medya gücünün benden çok daha baskın olduğunu anlamalarını istiyorum” diyerek, sıkıyönetimi sonlandırma çabası içinde bulunmuş olsaydı, bunun dışarıda yapılacağına dikkat çekti. Yoon’un savunma avukatları, kendilerine yönelik suçlamaların asılsız olduğunu savunarak, muhalefetin gerçekleştirdiği eylemlerin hükümete zarar verdiğini ve bu durumun ülkenin demokrasi açısından tehdit oluşturduğunu öne sürdüler. Savunma ekibinden Cha Gi-hwan, askeri komutanların Yoon’un bazı milletvekillerinin tutuklanmasını istemesiyle ilgili iddiaların da gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Duruşmanın yapıldığı Anayasa Mahkemesi önünde Yoon’a destek gösterileri düzenlendi. Destekçiler, slogan ve pankartlarla azil sürecine karşı çıktı. Bölgedeki yoğun güvenlik tedbirlerine rağmen, bir kadın protestocunun polise saldırdığı ve gözaltına alındığı bildirildi. Yerel medya, Yoon’a destek için düzenlenen mitinge 4 bin kişinin katıldığını belirtti.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin “devlet karşıtı” eylemlerde bulunduğu iddiasıyla 6 saat süren sıkıyönetim ilan etmiş ve bu durum sonrası Ulusal Meclis’te bir azil süreci başlatılmıştı. Yoon’un yetkileri askıya alınırken, kendisine yönelik araştırma sürecine katılmayı reddettiği ifade edildi. Geçtiğimiz Çarşamba gözaltına alınan Yoon, yürütülen soruşturmayı “yasa dışı” olarak tanımladı ve olası bir çatışmanın önüne geçmek adına gerekli iş birliğini yaptığını bildirdi.
Eğer Yoon görevinden uzaklaştırılırsa, Güney Kore 60 gün içinde yeni bir seçime gidecek. Anayasa Mahkemesi’nin, azil süreciyle ilgili nihai kararını vermesi için 180 günlük bir süresi bulunuyor. Bir sonraki duruşmanın 23 Ocak’ta yapılması planlanıyor.