yükseköğretim Kurulu'ndan gelen son dakika açıklaması, Adalet bölümü öğrencileri ve bu alanda kariyer yapmayı düşünen adayları tedirgin etti. Özellikle 2 yıllık ön lisans eğitimi sunan Adalet bölümü, hukuk bölümüne geçiş imkanı ve geniş bir çalışma alanı sağlaması nedeniyle tercih ediliyordu.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) aldığı yeni kararla birlikte, üniversiteler bünyesindeki "adalet" önlisans programları kapatılarak yerine "mahkeme büro hizmetleri" programı açılabilmesine karar verildi. Yapılan resmi açıklamada, "Yükseköğretim kurumları bünyesindeki ‘Adalet’ ve ‘Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği’ ön lisans programları dönüştürülerek ‘Mahkeme Büro Hizmetleri’ programı açılabilmesine karar verilmiştir. Adalet Meslek Yüksekokulları, meslek yüksekokulları adı altında yine aynı üniversitelerde üniversite yönetimlerinin teklifi ile devam edebilecektir" ifadelerine yer verildi.

Bu karar doğrultusunda, Türkiye genelinde 42'si, KKTC'de ise altısı olmak üzere toplam 48 meslek yüksekokulu kapatıldı. Adalet Bakanlığı'nın ihtiyaç planlamaları ve adalet sistemindeki personel ihtiyacı, YÖK'ün bu kararında belirleyici oldu.

Yapılan açıklamada ayrıca, mezun ve öğrencilerin haklarının korunması şartıyla, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yoluyla artık hukuk fakültelerine geçişin mümkün olmayacağı belirtildi. Bu gelişme, adalet bölümü öğrencileri için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.

Editör: Ercan SOMER