**TVHB Merkez Konseyi’nin Aşı Uyarısı: Yeni Şap Serotipi Vaka Sayılarını Artırdı**
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’de ilk kez Suriye, İran ve Irak menşeli yeni bir şap serotipi tespit edildiğini duyurdu. Eroğlu, her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde düzenli aşılamanın yapılmasının, hayvan popülasyonunu dayanıklı kıldığını ancak yeni serotipin ortaya çıkmasıyla birlikte vaka sayılarının arttığını belirtti. Önemli olanın, hayvanlar arasındaki virüsün insanlara bulaşmaması olduğunu da vurguladı.
**Hastalığın Yayılma Kaynakları İncelendi**
Nevşehir’de gerçekleştirilen TVHB 3. Oda Başkanları İstişare Toplantısı’nda basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, Nisan ayından bu yana süregelen Şap hastalığına dikkat çekti. Türkiye’deki hayvanlar için aşı oranının yüzde 90’ların üzerinde olduğunu kaydeden Eroğlu, hastalığın özellikle Irak, İran ve Suriye’den ülkeye gelen hayvanlar aracılığıyla yayıldığını ifade etti.
**Yaşanan Ekonomik Kaybı ve Alınan Önlemler**
Eroğlu, “Şap hastalığı Nisan ayından bu yana etkisini sürdürmekte. Yeni şap serotipi nedeniyle daha önce aşılanan popülasyonumuz, vaka sayısındaki artışla karşı karşıya kaldı. Ancak bu hastalığın insan sağlığı üzerinde bir riski yok. Bununla birlikte hayvanların et ve süt veriminde yüzde 40’a kadar azalmalar gözlemleniyor. Ekonomik kayıpların yanı sıra uluslararası hayvan ticaretinde de kısıtlamalar yaşanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, hastalığın tespitiyle birlikte hayvan hareketlerini durdurmuş, karantina uygulaması başlatmış ve yoğun aşılama kampanyası başlatmıştır.” şeklinde konuştu.
**Veteriner Hekimlerin İşbirliği Vurgusu**
Veteriner hekimliğin önemli rolüne dikkat çeken Eroğlu, kamu ve özel sektördeki veteriner hekimlerin birlikte hareket etmesinin şart olduğunu dile getirdi. “30 binden fazla serbest veteriner hekimin, gerek duyulduğunda kamu alanındaki meslektaşlarına destek vermek üzere sürece entegre edilmesi gerektiğini ilgili kurumlara ilettik” dedi.
İlgili kurumlar ve veteriner hekimlerin işbirliğiyle birlikte, hayvan sağlığını korumaya yönelik çalışmaların sürdürülmesi önem arz ediyor.
KONYA’NIN KULU İLÇESİNDE APARTMAN DAİRESİNDE ÇIKAN YANGIN İTFAİYE EKİPLERİ TARAFINDAN SÖNDÜRÜLDÜ.
TÜRK EĞİTİM SEN DİYARBAKIR ŞUBESİ 8. OLAĞAN GENEL KURUL KONGRESİ DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR ÖĞRETMENEVİNDE YAPILDI.
TÜRK EĞİTİM SEN DİYARBAKIR ŞUBESİ 8. OLAĞAN GENEL KURUL KONGRESİ DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR ÖĞRETMENEVİNDE YAPILDI.





