Yaşlı nüfus artıyor, denge tehlikede

Medicana International Ankara Hastanesi’nden Prof. Dr. F. Figen Ayhan, sağlıklı yaşlanmanın yüksek önemine dikkat çekerek, yaşlıların düzenli egzersiz yapmaları ve ilaç etkilerinin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı. Düşmeleri önlemek için uygun ayakkabı ve ev ortamının önemine de değindi.

Medicana International Ankara Hastanesi'nden Prof. Dr. F. Figen Ayhan, sağlıklı

Medicana International Ankara Hastanesi’nden Sağlıklı Yaşlanma Uyarısı

Medicana International Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. F. Figen Ayhan, “Sağlıklı yaşlanma bugün sağlık sistemlerinin ve hükümetlerin en temel amacı. Çünkü dünya nüfusu yaşlanıyor ve hasta yaşlanmak hem sağlık sistemlerini, hem insanları, hem aileleri en çok zorlayan konu” dedi.

Yaşlılar İçin Egzersiz Şart

Uzmanlar, yaşlanan insanların düzenli egzersiz yapması gerektiğine vurgu yapıyor. Özellikle 65 yaş üstü kişilerde kullanılan ilaçlar ve kronik rahatsızlıklar, yaşlılarda denge kaybına yol açabiliyor. Prof. Dr. Ayhan, yaşlıların düzenli egzersiz yapmaları gerektiğine dikkati çekerek, aynı zamanda yaşlı yakınlarına da büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.

2030’da Yaşlanan Nüfus Oranı Artıyor

Türkiye’de yaşlı nüfusunun arttığını ve yaşlıların dengede kalması için egzersizin önemini vurgulayan Ayhan, “Biz biliyoruz ki Dünya Sağlık Örgütü’nün projeksiyonlarına göre 2030 yılında her 6 kişiden birisi 60 yaş üzerinde olacak. Yaşlanan bir dünyayla karşı karşıyayız ama tabii ki sağlıklı yaşlanmak burada bizim esas hedefimiz” diye konuştu.

Düşme Riski ve Ayakkabı Seçimi

Düşme durumunun yaşlılarda çok sık görüldüğünü anlatan Ayhan, “Düşmeler, yaşlılarda sık gördüğümüz sakatlıklara ve ölümlere neden olan bir durum. Birincisi pek çok ilaç kullanıyorlar. En basit ağrı kesiciler, aspirin, kas gevşeticiler, depresyon ilaçları gibi. Ayrıca yaşlıların ayağına giydiği ayakkabılar çok önemli. Biz genellikle spor ayakkabısı öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Banyo Ortamlarında Düşme Riski

Düşmenin büyük çoğunluğunun banyoda olduğuna dikkati çeken Ayhan, “Genellikle tuvalete kalktığında düşüyor yaşlılarımız ve kalça kırıklarını çok sık görüyoruz. Bunlar da yüzde 20-40 arasında ölüm nedeni olarak biliniyor” şeklinde konuştu.

Kırık Geçirenler Risk Altında

Ayhan, düşmelere ilişkin sözlerine şöyle devam etti: “Yılda birden fazla düşüyorsa o yaşlı ve bir kırık geçirmişse yüzde 50 tekrar kırık geçirecek. Dolayısıyla bu insanların özellikle kemik ve kas sağlığını desteklememiz gerekiyor.”

Egzersiz Programlarının Önemi

Hastaları muayene ettikten sonra onlara uygun egzersiz programı verdiklerini belirten Ayhan, “Özellikle bacak ve kol kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersiz programlarını düzenliyoruz. Haftada 150 dakika orta şiddette yürüyüş çok ideal bir egzersiz oluyor” dedi.

Sarkopeni Tehdidi

Kas kitlesinin belirleyici olduğunu vurgulayan Ayhan, “Maalesef Türkiye’de her 3 yaşlıdan biri obez. Yani kas kitleleri çok düşük. Bizim kas kitlemiz ne kadar fazlaysa o kadar yavaş yaşlılığa ve ölüme doğru gidiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yaşlı Yakınlarının Rolü

Yaşlı yakınlarına da büyük görev düştüğüne dikkati çeken Ayhan, “Yaşlılarımıza gerçekten güzel bakmamız gerekiyor. Herhangi bir kuvvetsizlik hissettiğimizde bunu en sık oturup kalkarken anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Egzersiz Çeşitleri ve Denge Önemi

Ayhan, yaşlıların sevdiği egzersizleri yapmasını önemsediklerini aktararak, “Dans, bu alanda çok güzel bir alan. Çünkü müziğin eşliğinde dans etmek faydalı. Zaten dans ederken bir insanın denge problemi varsa mutlaka ortaya çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Alınması Gereken Önlemler

Ayhan, alınması gereken önlemlere ilişkin şunları kaydetti: “İlaçların yan etkilerini çok dikkatli izlemek lazım. Yaşlılarımız oturup kalkarken hareketlerini yavaş yapmalılar. Dolayısıyla hızlı hareketlerden kaçınmalarını istiyoruz.”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı